5 cărţi SF&F din top 100 Nemira cu doar 100 de lei

600p400

Cititori Nemira, ştim că mulţi dintre voi sunteţi fani SF&Fantasy, aşa că v-am pregătit o promoţie specială în această săptămână, care include top 100 cele mai bune cărţi SF&F din colecţia Nautilus. 100 de titluri alese atât pentru cei care au cucerit deja alte planete şi au călărit dragoni în luptă, cât şi pentru cei care sunt la prima călătorie într-un univers paralel sau vor să afle cum să te aperi de monştrii ascunşi în întuneric. Toate aceste cărţi vă aşteaptă pe site-ul nemira.ro cu reduceri de până la 65%. Multe din ele sunt titluri de referinţă, scrise de autori celebri, care au pus bazele acestor genuri, altele au avut parte de adaptări cinematografice/tv de succes, iar noi vă facem doar câteva recomandări.

Solaris, de Stanislaw Lem

0_2277Explorare filosofică a limitelor omului, Solaris este unul dintre cele mai importante romane SF din toate timpurile. Comunicarea, mai ales aceea dintre specii diferite, generează o poveste spectaculoasă, care începe cu studierea suprafeţei oceanice a planetei Solaris. Realităţile şi dimensiunile lor depăşesc ştiinţa, scriitorul polonez oferind o meditaţie consistentă şi o ficţiune fascinantă de peste o jumătate de secol.

Solaris pătrunde în bezna şi în slăbiciunile din sufletul omului cu o putere hipnotizantă. Cartea a avut parte de două ecranizări, una regizată de Tarkovsky acum 44 de ani, cealaltă în 2002, cu George Clooney în rol principal. Ambele ecranizări reuşesc să surprindă faţete diferite ale cărţii, dar se rezumă la filosofie sau dramă. Centrul romanului este nepuţinta omului de a accepta neobişnuitul şi îngrădirea acestei înţelegeri, cauzată de raţiune.

Regina zăpezilor, de Joan D. Vinge

joan-d.-vinge---regina-zapezilor-c1site_1După 150 de ani de domnie, timpul Reginei Zăpezilor se apropie de sfârşit. În curând, poarta galactică ce leagă planeta Tiamat de alte lumi se va închide şi vremea Iernii se va termina odată cu venirea la putere a Verii. Dar nu este totul pierdut dacă planul lui Arianrhod, Regina Iernii cea coruptă şi veşnic tânără se va împlini. De cealaltă parte a lumii, Moon, unul dintre oamenii Verii, este prinsă în mrejele urzelilor Reginei şi va trebui să lupte cu toate forţele pentru a împiedica un viitor sumbru.

O minunată reinterpretare a basmului lui Hans Christian Andersen, Crăiasa Zăpezii, romanul lui Joan D. Vinge este un space opera, plin de mistere vechi de milenii, tehnologii fantastice şi antagonişti ce ameninţă lumea.

„Regina zăpezilor e ca o călătorie prin tine, prin toate personalitățile pe care le ai și nu știi, te cunoști și îi cunoști și pe cei din jur, și lupți cu toate eu-rile interioare care te domină, în încercarea obsesivă de a câștiga, în primul rând, lupta cu tine însuţi.”

Pământul lung, de Terry Pratchett şi Stephen Baxter

pratchett_baxter_pamantul_lung-c1Pământul lung este prima carte a unei serii ce construieşte o lume cu posibilităţi infinite, o lume a Pământurilor paralele, plină de surprize pentru cei care îndrăznesc să se avânte în ea.

Monica Jansson este chemată să investigheze incendiul în care a ars complet casa unui bizar om de ştiinţă (unii spun că ar fi nebun, alţii că ar fi periculos). La locul faptei descoperă un ciudat dispozitiv: o cutie plină cu fire, un comutator cu trei căi şi… un cartof. Acesta este prototipul unei invenţii care va schimba, o dată pentru totdeauna, felul în care omenirea vede lumea.

Omenirea încearcă din răsputeri să se extindă în univers, în spaţiu, dar dacă ar fi posibil să ne extindem fără să călătorim mii de ani lumină? Un singur pas în est sau vest şi te trezeşti pe un Pământ paralel. Joshua este unul dintre oamenii care s-a născut cu darul de a trece prin lumi fără ajutorul unui stepper. Când Lobsang, o inteligenţă artificială, îi propune să exploreze universurile paralele şi să descopere dacă există un capăt al lumii, Joshua se urcă în zeppelinul acestuia şi pleacă spre capătul Pământului lung.

Blestemul din Sarnath, de H.P. Lovecraft

0_2194Un volum care conţine unele dintre cele mai bune povestiri ale maestrului horror-ului.

Lovecraft a creat o mitologie proprie, aparte, de multe ori chiar mai puternică decât cele mai importante mitologii tradiționale ale lumii. Colecţia de povestiri lovecraftiene reușește să convingă cititorul că participă la nişte adevăruri teribile, preumane și absolute, într-un Cosmos vast și indiferent, în măsură să înnebunească mințile mărunte ale oamenilor. Claustrofobia, necunoscutul, suprarealismul şî macabrul se regăsesc între cele 30 de povestiri cuprinse în volum.

„Cel mai vechi şi mai puternic sentiment al omului este frica. Şi cea mai veche şi puternică frică este frica de necunoscut.” – H.P. Lovecraft. Planete vechi, alchimie, ocultism și esoterism, goana după viața eternă, nevoia de a călători dincolo de sine și de timp, religia, spiritualitatea și istoria, în special misterele antichității sunt toate teme abordate în aceste povestiri.

Silozul, de Hugh Howey

0_2240Un univers distopic se conturează înfricoşător în labirintul subteran din Silozul, marele succes al lui Hugh Howey. Locuitorii din această lume postapocaliptică nu comunică defel cu exteriorul decât printr-un ecran. Cum filtrează realitatea? Cum supravieţuiesc în silozurile pe care nu le pot părăsi niciodată?

Ce faci când conspirațiile mimează conspirații și plantează indicii false printre cele adevărate, gândite pentru a ascunde adevărul? Cum poți știi ce să crezi despre necunoscut dacă rămâne necunosut? Cum ai putea să înțelegi gândirea unor persoane care au trăit acum mult timp într-un mediu complet diferit, fără să ai nicio noțiune despre psihologia vremii?

Silozul este o carte despre evadarea din tipare.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *