De 1 iunie, Nemira aduce 10 recomandări pentru copiii foarte, foarte isteţi

600p4001 iunie. Ziua Internaţională a Copilului, în care cu toţii trebuie să ne reamintim ce înseamnă să fim mai buni, dar şi să revizităm momentele magice în care eram inocenţi şi lipsiţi de griji. Ocazie cum nu se poate mai potrivită de a vă invita pe nemira.ro, acolo unde v-am pregătit 10 recomandări pentru copii şi tineri foarte-foarte isteţi (desigur, în parte şi pentru că seamănă întru totul părinţilor lor).

bronto-2_site1. Vom începe cu Bronto, dinozaurul încă mic (şi neastâmpărat, ar spune cei care cunosc deja povestea, dar asta numai pentru că îşi doreşte să înveţe foarte mult şi foarte repede). Acţiunea cărţii se deschide cu Bronto, care, alături de noii lui prieteni, Diplo, Stega şi Tricer, pleacă la scăldat. Nimic neobişnuit până aici, deşi vorbim totuşi despre un mic bronotozaur, doar că acolo ei se întâlnesc cu Tyrano, copilul familiei Tyranosaurus, care vrea să se joace împreună cu ei. Sigur, nu vom dezvălui aici rezultatul întâlnirii lor, pe care vă vom lăsa să-l descoperiţi singuri, dar mai spunem doar atât: Bronto este o poveste plină de pilde pentru cei mici, care-i învaţă toleranţa faţă de cei din jur, în ciuda diferenţelor dintre ei. Pe scurt, o carte de neratat.

Zina Benzina2. Cea de-a doua recomandare pe care v-o facem este un alt titlu de succes semnat Valentin Nicolau, pe care îl veţi ghici imediat dacă vă spunem că personajul principal se numeşte… Zina. Bineînţeles, nimeni alta decât Zina Benzina, o căţeluşă fără maniere dar cu multă personalitate. În ce împrejurări ajunge aceasta să schimbe disciplina casei în care trăieşte, spre deliciul puştiului-povestitor, veţi descoperi în aceste pagini generos ilustrate.

Cartea ucenicullui vrajitor cover3. Şi pentru că sperăm să vă fi captat deja atenţia, vom continua cu un cadou care nu ar trebui să lipsească din casa niciunui tânăr: Cartea ucenicului vrăjitor, un titlu pe care însuşi Merlin i l-ar fi oferit tânărului Arthur şi care, sperăm, va oferi celor mici un avantaj magic considerabil în faţa prietenilor de joacă. Cum sa-ti construiesti o baghetă magică, cum să creezi Calea Lactee, cum să chemi duhurile şi să creezi efecte speciale, iată numai câteva dintre lucrurile fabuloase care se pot învăţa citind-o.

Naomi Novik serie 4. Iar recomandările merg, bineînţeles, mai departe: o serie foarte interesantă pentru cei tineri este Temeraire, faimoasa poveste a dragonului zburător care rescrie războaiele napoleoniene alături de căpitanul Will Laurence din Marina Regală britanică. Pe bună dreptate o lectură cu totul şi cu totul specială, diferită de toate celelalte poveşti cu dragoni pe care le ştiaţi. Bineînţeles, nu putem merge mai departe fără să vă dăm o veste foarte bună: urmarea acestei serii minunate este în curs de publicare la editura Nemira!

5. Şi iată-ne ajunşi la jumătatea listei de 1 iunie, poziţie din care continuăm cu Pendragon, băiatul de paisprezece ani care duce o viaţă obişnuită în Stony Brook, Connecticut. Încet-încet însă, acesta îşi dă seama ca realitatea nu este aşa cum credea el. Unchiul său, Press Tilton, îl duce într-o zi într-o gară abandonată, de unde el şi Bobby vor călători într-o altă dimensiune. Proiectat prin timp şi spaţiu, misiunea sa este de a apăra ţinutul Halla de demonul Saint Dane, un răufăcător diabolic ce încearcă să distrugă omenirea.

Orcii6. V-aţi prins deja în vârtejul istorisilor fabuloase ce vin de pe nemira.ro? Este foarte bine, pentru că urmează încă una: povestea orcilor şi cea a tărâmului Maras-Dantia care a fost distrus de rasa oamenilor. Atenţie, însă: dintre toate populațiile băștinașe, orcii sunt cei mai războinici, iar aventurile de care au parte o slujind-o pe regina Jennesta trebuie citite ca să poată fi crezute. Lectura perfectă pentru cei tineri cu ocazia zilei de 1 iunie!

7. Iar acum ne întoarcem din nou la magie cu seria Arthur, în care tânărul Arthur de Caldicot aşteaptă cu nerăbdare să crească pentru a deveni cavaler într-o Europă frământată de cruciade. Din fericire pentru el şi scopul său însă, el primeşte în dar o piatră neagră şi lucioasă, piatra magică ce-i dezvăluie un univers paralel în care trăieşte un alt Arthur, cel care odinioară a fost rege…

Delirium cover8. Ne urmăriţi cu atenţie? Excelent, pentru că urmează încă o recomandare foarte-foarte interesantă: Delirium, de Lauren Oliver. Iar premisa acesteia este cel puţin interesantă: în această lume, adolescenţii sunt vindecaţi definitiv de boala numită dragoste. Dragostea, pe numele ei ştiinţific amor deliria nervosa, reprezintă cauza principală a bolilor cu transmitere sexuală, a stresului, a atacurilor de cord, a sinuciderilor, a atacurilor de gelozie care duc la crimă şi, în consecintă, dragostea este scoasă în afara legii.

9. Penultima propunere de lectură pentru cei tineri este de asemenea un titlu de succes: fratele cel mic al lui Cory Doctorow. Acesta ni-l prezintă pe aşa-numitul „w1n5t0n”, care ştie deja, la cei doar şaptesprezece ani ai săi, cum funcţionează lucrurile… şi ce trebuie să faci ca să nu mai funcţioneze. Dar totul se schimbă atunci când el şi prietenii săi sunt prinşi în haosul rezultat de pe urma unui atac terorist asupra orasului San Francisco, în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit.

Magicienii10. Iar la final, ultima dar nu cea din urmă recomandare din partea noastră este Magicienii, de Lev Grossman. Titlu care propune o acţiune centrată în jurul şcoli de vrăjitorie, acesta îl aduce în prim-plan pe Quentin Coldwater, un tânăr a cărui viaţă se schimbă atunci când este admis într-un colegiu secret şi exclusiv de magie din afara New York-ului. Dar, în cele din urmă, după un timp în care nici magia nu îi mai aduce fericirea şi ineditul pe care Quetin le aştepta de la viaţă, acesta face o descoperire uimitoare: lumea din visele sale exista cu adevărat.

Vă mulţumim pentru atenţia cu care ne-aţi urmărit, vă asigurăm că merită! Le dorim lectură plăcută celor mai tineri dintre noi şi… Zi a Copilului cât mai fericită!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *