De ce citim science fiction?

Poate că mulți v-ați pus întrebarea asta văzând o carte pe coperta căreia plutea o farfurie zburătoare sau o planetă înconjurată de stele, imaginea unei noi lumi, a unei noi culturi și a unor ființe străine nouă. Pentru a vă răspunde vouă și pentru a vă motiva să nu renunțați la citit am venit cu o serie de argumete.

Cărțile science fiction ne permit să ne comparăm cu alte forme de inteligență. Fie că sunt mici, verzi, cu ochi mari sau cu antene, extratereștrii au fost mereu prezenți în literatură. Modul lor de gândire, considerat superior celui uman, constituie unul din motivele pentru care citim. Un alt motiv este dorința de a afla ce intenții au aceste ființe în legătură cu planeta noastră și cu specia umana. Ne vor distruge? Vor seca toate resursele naturale ale Pamantului? Sau ne vor ajuta să avansăm?

Totodata curiozitatea ne împinge să întoarcem paginile, surâzând la ideea unei lumi nemaivazute ori tremurând în urma fiorilor de pe șina spinării. Oamenii își doresc să trăiască senzații originale pe care le pot atinge în cadrul lecturii. Literatura științifico-fantastică poate pune umanitatea în situații în care nu a mai fost, testându-ne instinctele.

Lectura este o formă de detașare față de viața reală, de accesare a unui nou loc. Cei care citesc science fiction evadează într-o lume și într-un timp care nu au existat vreodată și nu se stie dacă vor fi.

Ne place pentru că ne impresionează prin detalii, prin dimensiunea nefireasca a lucrurilor, pentru că ne oferă o privire la lucrurile minunate și ciudate ce ar putea să existe și pentru că, dupa ce închidem cartea, nu mai putem să privim lumea la fel.

600p400

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *