De pe raft, pe marile ecrane!

Fiecare dintre noi s-a confruntat, la un moment dat, cu situația în care trebuia să decidă care este artistul, filmul sau cartea preferată. Niciodată nu poți alege un singur titlu. Îmi place să cred că așa au apărut topurile și shortlist-urile, având atâtea opțiuni în fiecare domeniu. Așadar, azi vom vorbi puțin despre un top realizat de The Telegraph în toamna anului 2009: Cele mai bune 25 de filme, ecranizate după cărți renumite.

Topul nu este tocmai recent și cu toate acestea nu văd cum astăzi situația ar putea sta altfel. Filmele alese sunt dovada că o carte extrem de bună nu trebuie să își piardă credibilitatea atunci când este ecranizată. M-am bucurat teribil să văd că filmul Wuthering Heights, bazat pe romanul scris de Emily Bronte, chiar una dintre cărțile mele preferate, a prins un frumos loc 2, imediat după Great Expectations al lui Charles Dickens.

În cadrul topului am regăsit și nume ceva mai contemporane, precum binecunoscutul The Silence of the Lambs de Thomas Harris, ocupant al locului 6, Empire of the Sun de J.G Ballard pe locul 16, produs chiar de Steven Spielberg sau controversatul Trainspotting de Irvine Welsh, pe locul 17.

Este interesant cât de diverse sunt categoriile și subiectele filmelor intrate în top, dar și diferențele de timp dintre anul publicării cărților și cel al ecranizării lor. Acestea pot ajunge în studiouri chiar și după 200 de ani, precum în cazul romanului Dangerous Liaisons de Pierre Choderlos de Laclos, de pe locul 7. Ce-i drept, lucrurile se pot mișca și ceva mai repede, ca în cazul locului 14 ocupat de The Day of the Jackal de Frederick Forsyth, publicat în ’71 și adaptat pentru marile ecrane în ’73.

Am regăsit, de asemenea, și nume cunoscute Editurii Nemira, precum Raymond Chandler, cu filmul ce-i poartă titlul cărții The Big Sleep (Somnul de veci), pe locul 8, Joseph Conrad cu Apocalypse now, adaptat de Francis Copola în 1979 și situat pe locul 18, dar și faimosul The Shining al lui Stephen King, situat pe locul 21, pe care mi-aș fi dorit să îl regăsesc mai degrabă în top 10.

Spre final, pe locurile 22, respectiv 25, am avut marea surprindere să văd că este vorba de seriile Harry Potter și Lord of the Rings. Poate pe viitor, într-un alt top 25, vom vedea cum intră și urcă treptat și Seria A Song of Ice and Fire a lui George R. R. Martin, urmând același succes admirabil al lui Tolkien, și nu numai!

4 Commentarii

  1. Andra Burciu 31/05/2011 Reply
  2. Andra Burciu 31/05/2011 Reply
    • Andreea (Nemira) 31/05/2011 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *