Guest post: Începutul unei poveşti chintesenţiale – Turnul Întunecat

stephen-king_turnul-intunecat_pistolarul

Turnul Întunecat. O serie pe care o aşteaptă multă lume. Sunt sigur de asta. Eu însumi am vorbit despre ea cu fiece ocazie. O serie pe care Stephen King a început-o în anii de studenţie, încă dinainte să fi ticluit, printre altele, povestea adolescentei Carrie White, a romancierului Ben Mears şi a dramaturgului ratat Jack Torrance. O serie pe care nu ştia că o scrie chiar în timp ce-i scria începutul. O serie – ca să închei această… serie de repetiţii incantatorii – care l-a însoţit toată cariera lui de scriitor şi care şi-a pus pecetea (inconştient, uneori) asupra majorităţii lucrărilor sale publicate.

Trebuie să mărturisesc din capul locului că, aflând că urmează să traduc în limba română această incontestabilă capodoperă a autorului, doza de bucuria pe care am simţit-o a fost egală cu aceea de crispare. Desigur, fiecare roman ce-l are ca autor pe Stephen King este într-o anumită măsură o provocare pentru orice traducător, însă când vine vorba de Turnul Întunecat lucrurile se complică simţitor. Să explic puţin pentru cei nefamiliarizaţi cu saga, fără a dezvălui însă prea multe din elementele care contribuie la plăcerea lecturii.

Primele patru volume din serie au apărut la distanţe destul de mari în timp. King a lucrat la povestea pistolarului Roland pe apucate, mai mult pentru acei die-hard fans care-i intuiseră potenţialul. Abia după accidentul suferit în 1999 a înţeles că timpul nu este întotdeauna de partea noastră şi că, dacă vrea să nu lase pe lume încă o poveste neterminată (comparaţia cu Chaucer îi aparţine), n-ar strica să-şi concentreze forţele şi să termine totul dintr-un foc. Aşa a şi făcut, începând să înţeleagă din ce în ce mai bine motivul pentru care fabuloasa lume prin care se mişcă pistolarul său stârneşte atâta interes. Şi înţelegând în acelaşi timp că multe din drumurile celorlalte romane ale sale (fără a mai vorbi de personaje cheie!) duc şi ele către Turn.

În anul 2003 seria era încheiată. Se putea vorbi despre un tot unitar. O singură poveste însumând peste 4000 de pagini. 4000 de pagini (aici revin în sfârşit la sursa crispării mele) în care cuvintele nu sunt întâmplător aruncate pe pagină, unde termenul x din volumul I revine în volumul VI sau VII – după bunul obicei al autorului nostru – cu sensuri noi, sporite. Iar ceea ce editura Nemira va oferi publicului român, e obligatorie menţiunea, este ediţia revizuită şi adăugită de Stephen King după finalizarea întregii serii.

Prin urmare, am pornit la drum cu sufletul strâns, dar înarmat cu toate notele de lectură posibile, cu toate sursele de internet memorate în browser, cu varianta electronică a tuturor volumelor la îndemână. Am abuzat de funcţia find pentru a căuta în toate volumele până şi aparent cel mai banal cuvinţel, dar care prin aşezarea lui într-un context anume dădea de bănuit. Am ajuns la un moment dat în impas, negăsind vreo noimă unui termen inventat de autor, şi am apelat la forumul de pe site-ul lui Stephen King. Iar surpriza cea mai mare a fost să primesc lămuriri chiar din partea autorului. Am prins forţe proaspete şi am dus treaba la bun sfârşit, cufundat parcă în transă…

Pistolarul, volumul I al seriei Turnul Întunecat, este gata să ajungă la cititorii români. De apariţia lui se îngrijeşte o echipă în care eu, unul, nu sunt decât o piesă de început. De-o importanţă la fel de însemnată este şi redactorul – Ioana Stănescu, pe care pasionaţii de Stephen King o ştiu drept Jen şi care este ea însăşi o garanţie că a ieşit până la urmă o treabă bună. Importanţi sunt şi corectorul, şi graficianul, şi tehnoredactorul… O armată de oameni care „conspiră” la o apariţie aşteptată de multă lume. Sunt sigur de asta.

Va urma volumul II, Alegerea celor trei. Nu vă îndepărtaţi. Îl aveţi pe Pistolar să vă ţină companie.
Zile lungi şi nopţi uşoare, cititori-sai!

18 Commentarii

  1. jeje 29/05/2009 Reply
  2. Bear 29/05/2009 Reply
  3. Vlad Puescu 29/05/2009 Reply
  4. mircea 29/05/2009 Reply
  5. Jen 29/05/2009 Reply
  6. Vlad Puescu 29/05/2009 Reply
  7. Bear 30/05/2009 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *