Ingredientele secrete ale meniului de carte Nemira

600p400

Un iubitor de cărţi este în continuă căutare de noi poveşti pe care să le adauge în bibliotecă. Şi ştim că voi, cititorii Nemira, ţineţi mereu o dietă strictă de cărţi. Pentru a veni în ajutorul vostru, v-am pregătit un meniu de carte plin de bunătăţuri, mai exact top 100 bestsellere Nemira. Titiluri din toate colecţiile noastre se află în acest top, dar mai ales cărţile SF&F. În continuare, vă prezentăm câteva din cele mai gustoase ingrediente SF&F ale dietei de carte Nemira.

Hoţul cuantic, de Hannu Rajaniemi

hannu-rajaniemi---hotul-cuantic-c1Excentricul Jean le Flambeur este un hoţ postuman. Are ştiinţa de a fura gândurile şi timpul sau obiecte vechi de pe planeta Pământ, aflate acum în posesia aristocraţilor din Oraşele Mişcătoare de pe Marte. În ciuda abilităţilor sale, Jean, ale cărui origini sunt învăluite în mister chiar şi pentru el, face o greşeală şi ajunge în Închisoarea Dilema. Salvat de misterioasa Mieli şi nava ei seducătoare, i se oferă o şansă unică – să îşi recâştige libertatea şi memoria pierdută, dacă acceptă provocarea de a duce la bun sfârşit o spargere aşa cum n-a mai dat niciodată.

Hannu Rajaniemi aduce multe idei originale şi năucitoare în SF-ul contemporan şi creează o lume exotică şi palpitantă, plină de tehnologii avansate şi fizică cuantică, îmbrăcate intr-un aer de haute couture. Un viitor atât de provocator încât îţi taie respiraţia şi te intimidează prin cuprinderea lui.

O combinaţie de science fiction şi roman de mister, Hoţul Cuantic este un volum avangardist, provocator şi captivant, care nu trebuie să lipsească din dieta unui cititor SF.

Războiul etern, de Joe Haldeman

joe-haldeman---razboiul-etern_lat1024pxSoldatul William Mandella este trimis în spaţiu pentru a lupta într-un război în care nu crede şi care pare a nu se mai termina. Tot ce trebuie să facă este să supravieţuiască şi să-şi facă datoria faţă de Pământ pentru a se întoarce acasă. Dar întoarcerea „acasă“ se va dovedi şi mai dificilă decât lupta. Dilatarea timpului cauzată de călătoriile în spaţiu a făcut ca Mandella să îmbătrânească doar luni, pe când pe Pământ s-au scurs secole de la plecarea lui.

Războiul etern este una din cele mai bune cărţi SF care abordează tema războiului, venind imediat după războiul din Vietnam şi dramele perioadei. Haldeman ne arată suferinţele soldaţilor aflaţi pe câmpul de luptă, cele fizice, dar mai ales psihice şi spirituale.

Eroii nu se nasc eroi, ci devin eroi, iar Mandella, inteligent, parte din elita umanităţii la momentul când este recrutat, trece prin multe aventuri şi traume care îl transformă, iar Haldeman reuşeşte să redea într-un mod foarte interesant toate aceste transformări.

Luna ucigaşă, de N.K. Jemisin

luna-ucigasa-siteLuna ucigaşă este un fantasy foarte diferit de celelalte cărţi ale genului, o poveste în care visele sunt mai mult decât simple manifestări ale subconştientului, iar cei care le pot manipula lucrează pentru o forţă mistică. Un roman cu mirodenii exotice, demn de un loc în raftului unui cititor de SF&F.

În străvechea cetate Gujaareh, pacea este legea supremă. Străjerii care menţin liniştea statutului, colectorii, se mişcă nevăzuţi pe acoperişurile cetăţii, învăluiţi de umbrele străzilor prăfuite ale oraşului. Preoţi ai Zeiţei Viselor, datoria lor este să culeagă magia minţilor adormite şi să o folosească mai departe pentru vindecare, alinare… şi pentru uciderea celor crezuţi corupţi.

Dar atunci când o conspiraţie ia naştere chiar în marele templu din Gujaareh, Ehiru, cel mai faimos dintre colectorii oraşului, trebuie să îşi reconsidere întreaga viaţă şi misiune. Cineva sau ceva ucide visătorii în numele Zeiţei, pândindu-şi prada pe aleile oraşului, dar şi în tărâmul viselor. Ehiru ajunge să o protejeze chiar pe femeia a cărei viaţă trebuia să o ia – altfel întregul oraş va fi devorat de război şi de puterea magiei interzise.

Peregrinările lui Tuf, de George R.R. Martin

0_1919Înainte de saga Cântec de gheaţă şi foc, Martin a fost autor de SF, iar Peregrinările lui Tuf este una din cele mai apreciate din poveştile sale. Cu mult umor şi într-un stil aparte, autorul ne duce într-o lume a viitorului, dincolo de marginile sistemului solar, în care Pământul este un mit, o legendă, iar relicvele vremurilor demult apuse sunt la mare căutare.

Haviland Tuf este un comerciant fără succes. Din nevoia de bani, acceptă să transporte câţiva indivizi într-o misiune secretă. La capătul călătoriei, Tuf descoperă că ţinta nu era o misiune umanitară, ci găsirea unui artefact extrem de puternic din era când Pământul domina spaţiul, o navă spaţială uriaşă, care ascunde capacitatea de a manipula materialul genetic al tuturor fiinţelor vii. De aici încep peregrinările sale.

Cu Arca la dispoziţia sa, Tuf devine unul din cei mai puternici şi influenţi oameni din spaţiul cunoscut şi foloseşte capacităţile navei pentru a salva lumi şi a opri războiae sau pentru a face puţin profit, căci este comerciant de profesie. Orice meniu de carte are nevoie de ceva dulce, care îţi dă o bună dispoziţie, iar Peregrinările lui Tuf este ingredientul perfect.

Mâna stângă a întunericului, de Ursula K Le Guin

mana-stanga-a-intunericului-_paperback_Ursula Le Guin a găsit formula magică pentru a trece graniţa subţire dintre ficţiunea speculativă şi literatura mainstream. După seria Dune a lui Frank Herbert şi romanul Sfârşitul copilăriei al lui Arthur C. Clarke, Mâna stângă a întunericului a deschis noi orizonturi, a pus întrebări tulburătoare, a sfidat graniţele dintre SF şi fantasy şi, mai ales, a inventat ţinuturi de vis, care fascinează raţiunea şi imaginaţia.

Le Guin abordează teme tabu, precum sexualitatea şi rolul acesteia în societate, dar creează o poveste plină de aventuri, despre prietenie, într-o lume cu totul nouă. Nu este un SF obişnuit, bazat pe tehnologie, ci mai degrabă un SF antropologic.

Mâna stângă a întunericului este ingredientul exotic al dietei, e cel care poate părea gustos pentru unii şi ciudat pentru alţii, dar cu siguranţă merită încercat.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *