La mulţi ani, Frank Herbert! 10 lucruri mai puţin cunoscute din biografia marelui autor

600p400 (7)

Anul acesta, pe data de 8 octombrie, ar fi împlinit 95 de ani, iar opera sa cea mai importantă, seria Dune, s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare. Şi pentru că astăzi îl aniversăm pe marele autor Frank Herbert, ne-am gândit să vă prezentăm zece momente mai puţin cunoscute din biografia sa, dar care, privind retrospectiv, sunt în deplină concordanţă cu personalitatea celui care avea să-şi lase amprenta asupra literaturii mondiale:

1. La vârsta de 8 ani, luând masa împreună cu familia sa, a decretat: vreau să devin un autor.

2. Bunicul din partea mamei, John McCarthy a spus despre el că “este de speriat. Un copil atât de mic n-ar trebui să fie atât de deştept”.

3. Tânărul Frank Herbert nu era cu mult diferit de personajul Alia din Dune, o persoană având capacitatea de înţelegere a unui adult, dar trupul unui copil. În şcoală, de altfel, era cunoscut ca fiind autoritatea principală în materie de orice.

4. Cu toate acestea, spiritul său independent era la fel de pronunţat, făcându-l nu o dată să dea de necaz: astfel, nu doar că dorea să studieze numai materiile care-l interesau, dar ulterior i-a fost dificil să se adapteze pe piaţa muncii, navigând din job în job şi, natural, din oraş în oraş. Unul dintre acestea a fost de scriitor de discursuri politice.

5. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în ce priveşte opţiunile sale literare: nu dorea să scrie decât ceea ce-l interesa, ceea ce a şi făcut de altfel ca Dune să aibă nevoie de şase ani pentru a fi terminat, în vreme ce nu mai puţin de 23 de edituri au refuzat manuscrisul înainte de a fi acceptat.

6. Editura care a publicat în cele din urmă Dune – Chilton Publishing – era cunoscută pentru broşurile de prezentare a automobilelor şi nicidecum pentru romane sau volume de povestiri.

7. În anii de până la afirmare, cea care i-a oferit sprijin a fost cea de a doua sa soţie, Beverly Stuart, ce ocupa o poziţie de copywriter în domeniul advertising şi pe care Frank Herbert a cunoscut-o la un curs de scriere creativă desfăşurat în 1946 la Universitatea din Washington.

8. Lupta pentru supravieţuire a celor doi, de altfel, nu a fost deloc scurtă, ei trăind în condiţii precare mai mult de douăzeci de ani, în vreme ce Beverly Stuart a renunţat chiar la cariera sa în scris pentru a-l susţine pe Frank Herbert.

9. Una dintre ecranizările Dune care nu au fost realizate niciodată urma să îi aparţină lui Alexandro Jodorowski, iar coloana sonoră să fie realizată de Pink Floyd. Asta în vreme ce unul dintre rolurile din film i-ar fi revenit, nici mai mult nici mai puţin, decât pictorului Salvador Dali.

10. O versiune board-game a universului Dune a fost lansată în 1979.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *