Luni, 28 septembrie, Concursul de dramaturgie Valentin Nicolau îşi alege câştigătorul

600p400 (2)
Luni, 28 septembrie, la ora 19.00, va avea loc prima ediție a Galei Concursului Național de Dramaturgie Valentin Nicolau, desfășurat de revista Yorick, ce va avea loc la sala nouă a Teatrului Metropolis din București (strada Mihai Eminescu, nr.89, sector 2).

Ediția de anul acesta s-a desfășurat în perioada 1 iulie – 31 august. S-au înscris în concurs 89 de piese care nu au fost publicate în volum sau reprezentate pe vreo scenă din România. Textele participante au fost expediate nesemnate, cu un motto scurt pe pagina de titlu, care va servi drept element de identificare a autorului, tema și dimensiunile textului fiind la alegere.
În urma deliberărilor, juriul, format din: Victor Ioan Frunză – regizor, George Ivașcu – actor, directorul Teatrului Metropolis din București, George Costin – actor, Monica Andronescu – critic de teatru, redactor-șef al revistei Yorick și Dana Ionescu, redactor-șef al Editurii Nemira. a ales zece texte finaliste, după cum urmează:
1.„Ai mei joacă cărți“
2. „Bună seara, România. Bună seara, Târgu Mureș“
3. „Cadranul ++“
4. „Criză generală“
5. „O călătorie cu Urmuz“
6. „Paliativ“
7. „Penthesileia tresare“
8. „Perpetuum mobile“
9. „Revoluție la castel“
10. „Sindromul Quijote“
Trei dintre aceste texte vor câștiga următoarele premii: Marele Premiu „Valentin Nicolau”, în memoria dramaturgului Valentin Nicolau, în valoare de 1000 de lei; Premiul Yorick, în valoare de 700 de lei; Mențiunea Yorick, în valoare de 300 de lei.
În cadrul manifestării, care urmărește promovarea dramaturgiei contemporane din România, se vor da publicității rezultatele Concursului Național de Dramaturgie Valentin Nicolau. De asemenea, ea va cuprinde un spectacol-lectură, în regia lui Mihai Lungeanu, după piesa care va câștiga Marele Premiu. Aceasta va fi editată într-un volum publicat de Editura Nemira, partener al evenimentului.
Concursul Național de Dramaturgie Valentin Nicolau este o competiție inițiată de Revista Yorick în anul 2013, menită a sprijini și a promova dramaturgia contemporană autohtonă, a facilita drumul ei către scenă și a dezvolta un cadru de dialog pentru creatorii de teatru.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *