Meniul literar al săptămânii: o delicatesă şi alte specialităţi Nemira

600p400

Doamnelor şi domnilor, dragi prieteni ai editurii Nemira, ceea ce până acum era (mai mult sau mai puţin) o bănuială, iată, s-a confirmat: cititul creează dependenţă!

Eleganta ariciuluiIar acest lucru este cât se poate de adevărat când vine vorba despre Delicatesa lui Muriel Barbery, desigur, aceeaşi autoare care a scris bestseller-ul Eleganţa ariciului. Un roman foarte bine construit în care, dacă vă aduceţi aminte, o portăreasă amatoare de romane ruseşti şi cunoscătoare de filosofie, împreună cu o sinucigaşă de o luciditate aproape optimistă (şi cu o latură japoneză amuzantă) îşi adună forţele pentru a provoca dezastre cât se poate de comice.

muriel-barbery---o-delicatesa-c1De data aceasta însă, Delicatesa ne spune povestea unui om care îşi trăieşte ultimele zile de viaţă. Doar că nu este vorba despre orice om, ci – atenţie – cel mai mare critic gastronomic din lume. Prilej pentru noi să aflăm ce contează cu adevărat pentru acesta în ultimele ceasuri. Sau, mult mai poetic spus: amintirile unor gusturi şi gusturile unor amintiri. Călătorie la capătul vieţii, festin vesel şi trist, O delicatesă pune pe masa cititorului feluri exotice şi reţete rafinate, de savurat în tihnă. Invitaţie la câteva ceasuri de literatură bună, romanul lui Muriel Barbery dezvăluie ironic lucrurile care contează.

dava_sobel_-_longitudinea3Şi pentru că tot v-am vorbit despre una dintre noutăţile Nemira, credem că o mare atenţie trebuie să acordaţi cărţii Longitudinea, de Dava Sobel, una dintre cele mai faimoase autoare de popularizare a ştiinţei din lume. Cât despre geniul care a reuşit să găsească soluţia calcului longitudinii, povestea acestuia este pur şi simplu fascinantă, poate mai ales pentru generaţia crescută cu GPS şi Google Maps. De ce spunem asta? Pentru că la un moment dat, spre finele secolului XVII, căutările soluţiei optime la problema longitudinii se pare că au implicat chiar şi un câine rănit care, tratat cu praf de simpatie (!!) ar fi urmat, cel puţin în teorie, să transmită unei persoane aflate la mal locaţia exactă a ambarcaţiunii. Înţelegeţi, prin urmare, de ce istoria uneia dintre cele mai mari descoperiri ale ştiinţei trebuie neapărat citită.

Bineînţeles, acestea sunt numai trei dintre recomandările pe care vi le facem săptămâna aceasta. Multe, multe alte titluri şi mai ales serii de autor au reduceri semnificative pe nemira.ro!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *