Omul din castelul înalt – Philip K. Dick

omul din castelul inaltDespre o istorie paralelă și despre diferențe culturale. În cartea Omul din castelul înalt de Philip K. Dick, războiul a fost cîștigat de Axa formată din Japonia imperială și Germania fascistă. Americanii sunt dominați economic de cele două puteri mondiale dar suferă și umilința de a fi dominați cultural de două popoare cu un trecut bogat în creație și filosofie.

Acțiunea se petrece în anii 1960 și se desfășoară în cercuri politice, pe stradă dar și pe piața antichităților. Găsim în volum personaje diferite și colorate: un misionar japonez, un lucrător de artefacte, o instructoare de judo, industriași și politicieni. Peste toți planează umbra lui Hawthorne Abendsen, autorul cărții Lăcusta abia se tîrăște. Această carte este citită și citată de toate personajele într-un moment sau altul și conține o poveste halucinantă: războiul ar fi fost cîștigat de fapt de americani, iar conducătorii naziști ar fi fost judecați pentru crimă împotriva umanității! Abendsen este omul din castelul înalt, dar el se dovedește un om simplu, nu un răzvrătit nobil care s-a ferecat într-un palat indistructibil.

Veți fi încîntați de prezența permanentă a oracolului, Cartea schimbărilor, pe care japonezii și americanii din acest volum îl consultă foarte des, dar mai ales de filosofia din jurul lui. Punînd întrebările potrivite, poți obține răspunsuri care să te ajute să-ți dai seama dacă ai luat deciziile corecte sau care este calea pe care trebuie să o urmezi.

Autor: George Hari Popescu

Citeşte continuarea pe www.cyberculture.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *