Părintele planetei Solaris la aniversare

Pe 12 septembrie 1921 se năştea la Lvov (atunci Polonia, acum Ucraina) Stanislaw Lem, unul dintre cei mai fascinanţi scriitori europeni de literatură SF & more.

Volumul de povestiri Ciberiada i-a adus consacrarea destul de târzie ca scriitor, însă anul 1961 rămâne cel care îl propulsează în galeria autorilor SF mondiali după publicarea romanului Solaris. Cartea avea să fie tradusă în zeci de limbi, să se bucure de o carieră internaţională de succes şi să fie ecranizată de trei ori. Cea mai cunoscută ecranizare este semnată de regizorul rus Andrei Tarkovski şi a câştigat Premiul Special al Juriului de la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în anul 1972.

Cu ocazia aniversării a 93 de ani de la naşterea lui Lem, vă invităm să (re)descoperiţi literatura lui fascinantă şi atipică: SF-ul filosofic despre planeta-ocean în care se reflectă cele mai adânci temeri şi fantasme ale unui om, precum şi Catarul, un thriller cum nu aţi citit niciodată, o carte în care suspansul se îmbină cu teoria improbabilităţilor într-o lectură-vertij.

Lucru verificat la Clubul de Lectură Nemira #18. Şi nu uitaţi că despre Solaris vorbim pe 29 septembrie, la următoarea ediţie a clubului, în spaţiul consacrat de la Cărtureşti Verona.

lem600p400

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *