Reprezentație aniversară la Teatrul Nottara

Iubitorii de teatru sunt aşteptaţi la Zilele Teatrului Nottara cu spectacole, colocvii, lansări de carte şi evenimente aniversare ce lasă loc de surpriză.

Surprinzător, într-un peisaj care nu abundă în consumatori de dramaturgie românească de azi, este că printre producţiile care au rezistat ani buni în repertoriul curent al teatrului-gazdă se numără şi o producţie după un text contemporan.

În seara de vineri, 14 decembrie, la ora 19:00, spectatorii sunt aşteptaţi la o reprezentaţie aniversară a unei piese româneşti contemporane: „Uzina de plăceri S.A.“. Spectacolul „Uzina de plăceri S.A.“, după piesa „Ca Zăpada şi cei doi” de Valentin Nicolau, în regia lui Alexandru Berceanu, împlineşte nici mai mult, nici mai puţin de zece ani de la premieră.

„Ca Zăpada şi cei doi“, piesă care a câştigat Premiul pentru Dramaturgie Camil Petrescu, este o explorare a identităţilor misterioase, pornind de la o poveste care, aparent, ne pune în faţa unor personaje desprinse din lumea noastră: o telefonistă de la linia erotică, un anonim care joacă la Bingo… Puţin vis, puţină realitate, mult teatru, în toate sensurile cuvântului. Din distribuţie fac parte Virgil Ogăşanu şi Crenguţa Hariton.

Tot mâine, la 18:30, înainte de reprezentaţia aniversară, Teatrul Nottara va găzdui lansarea celor mai recente apariţii din Colecţia Yorick, publicată de Editura Nemira, precum şi a celor mai recente volume ale dramaturgului Valentin Nicolau, „Poveşti din al nouălea cer“ şi „Păstrează copia şi nu uita originalul“. Volumele vor fi prezentate de Carmen Stanciu, teatrolog şi vicepreşedinte AICT – Secţia Română, şi Monica Andronescu, coordonatorul colecţiei.

În aceeaşi zi, ceva mai devreme, la ora 11.00, toţi cei interesaţi de cartea de teatru sunt aşteptaţi la colocviul dedicat acestei teme, moderat de criticii de teatru Elisabeta Pop şi Mircea Morariu. La dialog vor participa criticul de teatru Florica Ichim şi dramaturgul Valentin Nicolau, director al Editurii Nemira.

Criză, crize, aniversare şi aniversări, aşadar. Aniversări care nu sunt deloc uzuale în viaţa teatrală de la noi. Revenind la Zilele Teatrului Nottara, în focus sunt, săptămâna aceasta Ion Haiduc, George Alexandru şi Valentin Nicolau. Săptămâna trecută, a fost rândul actriţei Victoria Cociaş.

Sursa: Yorick.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *