Romanele lui H.G. Wells, Frank Herbert şi Stephen King au fost respinse de editori

Masina timpuluiDune Carrie

Cu toate că marii autori de science fiction & fantasy au avut idei geniale, romanele lor au fost uneori îngropate sub scrisori de respingere din partea editurilor. Însă, datorită determinării lor, aceştia nu au luat în considerare refuzurile primite, reuşind în cele din urmă să îşi publice romanele, spre încântarea cititorilor de SF & F.

Un coşmar nesfârşit

… aşa a fost catalogat volumul The War of the Worlds al lui H.G. Wells de către editori, înainte să fie publicat în serie în cadrul Pearson’s Magazine în 1897. Nici volumul The Time Machine nu a avut o soartă mai bună, editorii motivând că “nu este suficient de interesant pentru cititorul general și nici suficient de aprofundat pentru cititorul științific”.

23 de refuzuri

Capodopera lui Frank Herbert, Dune, a fost respinsă de 23 de ori, reuşind în cele din urmă să fie acceptată de o editură mică din Philadelphia, Chilton, specializată pe reviste de afaceri și manuale de automobile.

“Niciun editor nu a fost interesat în achiziţionarea drepturilor de autor pentru Dune, până când o editură mică, Chilton, a reușit să combine câteva din povestirile existente într-un singur roman. El a numit volumul Dune și  abia atunci a rezultat un bestseller, cel mai profitabil roman SF al tuturor timpurilor”. (Frederik Pohl)

Romanul Regelui pescuit din gunoi

Carrie, primul roman publicat de Stephen King a vândut patru milioane de exemplare în paperback. După ce a primit 30 de refuzuri din partea editorilor. Unul dintre ei menţiona: “Nu suntem interesați de volume science fiction ce tratează utopii negative. Nu se vând”. Sătul de atâtea respingeri, Regele a aruncat manuscrisul la gunoi, dar soția l-a luat înapoi, hotărâtă să mai încerce o dată.

Alte romane SF & F resprinse de editori: Animal Farm – George Orwell, Fahrenheit 451 – Ray Bradbury, The Once and Future King – T. H. White, A Wrinkle In Time – Madeleine L’Engle, Nova – Samuel R. Delany, The Left Hand of Darkness – Ursula K. Le Guin, The Forever War – Joe Haldema, The Female Man – Joanna Rus, Kindred – Octavia Butler, Harry Potter and the Philosopher’s Stone – J.K. Rowling, Farthing – Jo Walton, This Immortal –  Roger Zelazny.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *