Varianta balcanică îmbunătăţită, de Gheorghe Săsărman se lansează la Timişoara, Bucureşti şi Cluj

sasarman 600p400

Gheorghe Săsărman se întâlneşte cu cititorii din Timişoara, Bucureşti şi Cluj cu ocazia lansării volumului Varianta balcanică îmbunătăţită, apărut la editura Nemira în 2014.

Prima lansare are loc la Timişoara, sâmbătă 9 mai, de la 19.30 în cadrul Conferinţei Internaţionale Helion „Utopia, science fiction-ul şi alterităţile lor constitutive în secolul XXI”. Vor prezenta cartea Mariano Martín Rodríguez, Sorin Antohi şi Mircea Opriţă, moderaţi de Cornel Secu. Evenimentul are loc în Sala Barocă a Muzeului de Artă Timişoara.

Luni, 11 mai, de la ora 18.30 are loc lansarea de carte alături de publicul bucureştean, la ceainăria Cărtureşti Verona. Vor vorbi despre carte Sorin Antohi, Cătălin Badea-Gheracostea şi Gelu Ionescu.

Ultimul eveniment are loc la Cluj, vineri, 15 mai, la Filiala Uniunii Scriitorilor, în prezenţa autorului şi a invitaţilor: Ion Pop şi Mircea Opriţă, moderaţi de Irina Petraş.

Varianta balcanică îmbunătăţită cuprinde patru proze scurte şi o piesă de teatru. La editura Nemira au mai apărut Nemaipomenitele aventuri ale lui Anton Retegan şi ale dosarului său, în colecţia Cuaternar, Cuadratura cercului, în colecţia Maeştrii SFului românesc şi Cunoaştere şi credinţă. Lecturi paralele, în colecţia Porta Magica.

Născut în 1941 la Bucuresti, într-o familie de ardeleni, GHEORGHE SĂSĂRMAN a absolvit Institutul de Arhitectura „Ion Mincu“ din Bucureşti în 1965, perioada în care şi-a început activitatea publicistică. A debutat în literatură cu volumul de proza Oracolul (1969), după care a publicat Cuadratura cercului (1975), carte alcătuită din proze fantastice (în ediţia integrală, tiparită în 2001, autorul a adăugat cele zece scrieri eliminate de Cenzura comunistă în 1975) în care arhitectura şi urbanistica imaginare sunt explorate pentru a vorbi despre libertatea omului. A urmat apoi Himera (1979), unul dintre cele mai reuşite volume ale autorului, cuprinzând povestiri şi nuvele SF. În 1982, când a tipărit 2000, Gheorghe Săsărman a fost constrâns, din motive politice să renunţe la activitatea de gazetar şi s-a angajat analist de sisteme la Centrul Judeţean de Proiectare Arad. Un an mai târziu s-a stabilit la München, Germania, şi a colaborat cu publicaţii prestigioase din România şi din străinătate. Unele dintre volumele pe care le-a semnat au fost traduse în mai multe ţări. Povestirile şi nuvelele sale au apărut în reviste literare, antologii si volume colective din România, Germania, Franta, Italia, Spania, Polonia, Ungaria sau Japonia.De-a lungul timpului, autorul a fost recompensat cu numeroase distinctii pentru scrierile sale, printre care Premiul Europa (Stresa, 1980).

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *