Primul spectacol lectură după piesa “Aplauze pentru Lena”

Coperta Povesti din al noualea cerîn cadrul Festivalului de Teatru Independent Undercloud a avut loc un eveniment inedit, un spectacol lectură după piesa Aplauze pentru Lena, de Valentin Nicolau, protagoniştii celor două roluri fiind Marius Manole şi Puşa Darie. Piesa cu subtitlul “O zi, aproape” face parte din volumul Poveşti din al nouălea cer, publicat în primăvară la Editura Nemira. Regizoarea Chris Simion afirmă într-un interviu acordat revistei Yorick că “teatrul independent se axează mult pe dramaturgie contemporană”, iar începând cu festivalul din acest an îşi propune să promoveze dramaturgia românească. “Contrazic câteva sute de oameni care s-au pus împotriva dramaturgiei româneşti contemporane şi care susţin că nu mai există teatru românesc de calitate”, spune ea în acest context, vorbind despre spectacolul din această seară.

Aplauze pentru Lena este o piesă într-un act, o (falsă) poveste de dragoste, ascunsă în spatele unui joc de măşti. Pornind de la o temă ofertantă, “veche şi nouă” deopotrivă, un bărbat care-şi pierde soţia la poker, textul dezvăluie nu atât sentimente cât, mai degrabă, vorbeşte cu umor şi tristeţe despre singurătatea în doi.

“Povestea bărbatului care şi-a pierdut nevasta la poker am auzit-o în copilărie, acum mai bine de 40 de ani. Istoria m-a urmărit în toţi aceşti ani. Unul dintre motive a fost că nu pricepeam ce înseamnă poker. M-am lămurit relativ repede. A durat mai mult să înţeleg cum poţi pierde pe cineva care este încă prezent…”, spune autorul despre subiectul primei piese din noul volum. Două partituri dezvoltate solitar, El – miliardarul Dinu, şi Ea – Lena sunt două măşti care nu-şi pot dezvălui niciodată chipul. Poveste despre cuplul frânt, despre teatru, despre neputinţa de a comunica, Aplauze pentru Lena este o piesă construită pe o graniţă fragilă şi bine asumată, unde se întâlnesc drama psihologică şi absurdul.

 

Sursa: Yorick.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *