Din nou despre pisici

Coperta 320 de pisici negreMelania Lupu este fără îndoială un personaj remarcabil al literaturii poliţiste româneşti creat de Rodica Ojog-Braşoveanu. Iar ”320 de pisici negre” este un roman care îi bucură chiar și acum pe fanii genului.

Ca de obicei în seria Melaniei, intriga se țese abil, iar cititorul este aruncat într-un vârtej al complicațiilor și scenariilor probabile, ne mai știind pe cine să mai suspecteze. Un englez – Ned Morton – vrea să se retragă din lumea “selectă” a răufăcătorilor printr-o lovitură deosebită: recuperarea unei statui a Fecioarei realizată din aur masiv. Madonna însă nu e aşa de uşor de găsit. Printr-un concurs de împrejurări statuia a ajuns în urmă cu ceva vreme în România – unde a şi rămas. Ned trebuie aşadar să intre în legătură cu persoana care poate să îi ofere mai multe detalii dar, cum nimic nu-i simplu, de cum ajunge în ţară află că aceasta tocmai fusese arestată. Aşa că se apucă să îi plănuiască evadarea. Din nou însă lucrurile se complică întrucât Olga Tudor decide că nu vrea să evadeze, dar îi face cadou posibilitatea Melaniei Lupu, colegă de arest. Şi iată-l pe Ned alături de Melania…

Marea doamnă a genului polițist din beletristica autohtonă, construiește în această carte o intrigă savuroasă, cu personaje complexe și misterioase. Căutarea legendarei Fecioare din aur este marcată de momente pline de umor, ce o au in centru pe Melania Lupu, una dintre cele mai iubite excroace ale literaturii românești, aparent o bătrânică inocentă și usor senilă, dar în realitate o infractoare extrem de subtilă și ironică.

Evadări din arest, urmăriri ca în filme pe străzile Bucureștiului, mafioți internționali veniți în România să deslușească misterele statuii de aur, toți și toate sunt puși la încercare de tertipurile și talentul de infractoare al Melaniei Lupu, eroina unei întregi serii de romane ale scriitoarei. Singurul confident al simpaticei și (nu atât de) naivei bătrâne doamne este Mirciulică, motanul ei negru, și tot el este singurul care reușește să o demaște în final. Pe restul de 319 pisici negre, din titlu, vă oferim plăcerea de a le descoperi singuri savurând intriga polițistă a romanului.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *