10 ecranizări ale operelor lui Philip K. Dick

Fanii romanelor lui Philip K. Dick probabil știu deja că  multe din operele scriitorul au dus la ecranizări. Mai jos, iată 10 dintre acestea:

Blade Runner, bazat pe cartea ”Visează androizii oi electrice?”; Filmul, lansat în anul 1982 îl are în rolul principal pe acorulblade runner Harrison Ford. Acțiunea se petrece într-un viitor cibernetic, în Los Angeles, în care oamenii au reușit să producă clone umane folosite în coloniile din afara Pământului. Personajul principa, Rick Deckard, este un polițist din anul 2019 care trebuie să ucidă clonele unor criminali.

a scanner darklyA Scanner Darkly, bazat pe cartea ”Substanța M”; FIlmul a fost lansat în anul 2006 și are în distribuție nume precum Keanu Reeves, Robert Downey Jr. sau Winona Ryder. Acțiunea se petrece în California, într-un viitor nu prea îndepărtat în care oamenii au pierdut de mult războiul împotriva drogurilor. Detectivul Bob Arctor lucrează sub acoperire cu o bandă de dependenți de stupefiante pentru a ajunge la distribuitorul unui drog dăunător creierului uman. Pe parcurs, în schimb, Arctor începe să-și piardă identitatea și să aibă comportament scrizofenic.

Minority Report, bazat pe romanul cu același nume; FIlmul, apărut în anul 2002, a fost regizat de Stevenminority report Spielberg și i-a avut în distribuție pe Tom Cruise și Colin Farell. Acțiunea are loc în anul 2054, când un grup de oameni sunt în stare să prezică viitorul și viitoarele crime. Astfel, poliția poate aresta criminalii înainte ca aceștia să omoare pe cineva. Situația se complică în momentul în care un polițist este acuzat de o crimă viitoare.

nextNext, bazat pe povestirea ”The Golden Man”; Filmul lansat în anul 2007 îi are în rolurile principale pe Nicolas Cage, Juliane Moore și Jessica Biel. Nicolas Cage întruchipează un magician și mentalist din Vegas care poate vedea în viitor cu câteva minute. Datorită talentului său, magicianul e contactat de FBI, care vrea să folosească abilitățile sale pentru a opri un grup terorist.

Paycheck, bazat pe cartea cu același nume; Filmul a fost lansat în anul 2003 și îi are în distribuție pe Ben Affleck șipaycheck Uma Thurman. Producția cinematografică este despre un geniu în inginerie, Michael Jennings, care lucrează la proiecte pentru corporații high-tech. De fiecare dată după ce termină munca la un proiect, memoria lui e ștearsă, pentru a nu putea divulga secretele companiei. Situația se complică atunci când Michael primește după un proiect un plic cu obiecte, în loc de bani. Aceste sunt de fapt obiecte din trecutul său, cu ajutorul cărora trebuie să își reconstituie trecutul, înainte să fie ucis.

the adjustment bureauThe Adjustment Bureau, bazat pe povestirea ”The Adjustment Team”; Filmul a fost lansat anul trecut, în 2011, și îi are în rolurile principale pe Matt Damon, Emily Blunt și Jessica Biel. Filmul prezintă o poveste de dragoste neobișnuită, dintre un politician și o balerină, care sunt împiedicați să fie împreună de o echipă de oameni care ”ajustează” viitorul.

Radio Free Albemuth, bazat pe cartea cu același nume;  Filmul, lansat în 2010, prezintă o altă radio free albemuthversiune a Americii din anul 1985 aflată sub controlul autoritar al președintelui. Nick Brady e lucrează într-o companie de muzică și este târât într-o conspirație politică misterioasă de proporții. În acest film, unul din personaje e chiar scriitorul Philip K. Dick, jucat de actorul Shea Whigam.

impostorImpostor, bazat pe opera cu același nume; Filmul, lansat în 2001, urmărește destinul lui Spencer Olham, după ce este suspectat că ar fi un android  extraterestru. Acțiunea are loc în viitor, când Pământul se află în război cu extratereștrii care folosesc androizi pe post de bombe.

Screamers, bazat pe opera scriitorului ”Second Variety”; Filmul a fost lansat în 1995 și prezintă o lume sfâșiată de războaie, în care oamenii de știință au creat o rasă de mașini de ucis cunoscută ca ”Screamers”.screamers

Total Recall, bazat pe povestirea ”Amintiri garantate” din antologia ”Furnica electrică”;  Filmul Total Recall din 1990 a avut în distribuţie nume mari, precum Arnord Schwarzenegger şi Sharon Stone. A primit  două nominalizări la Oscar şi alte şase premii.total recall

În plus, după cum probabil ştiţi deja, în vara acestui an va avea premiera un alt film Total Recall, care va fi o adaptare diferită a povestirii lui Dick. În această producţie îi veţi putea vedea pe Colin Farrell şi Jessica Biel. Puteți vedea trailerul aici.

 

2 Commentarii

  1. wasabi 01/06/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *