Jocul lui Ender – filmul anului 2013?

enderEste fără îndoială unul dintre cele mai aşteptate filme ale lui 2013 sau, dacă nu e deja, va fi! Cu greu poţi găsi o sursă de inspiraţie mai captivantă în ceea ce priveşte transpunerea pe marele ecran, căci Ender’s Game / Jocul lui Ender are de toate: efecte speciale, dramă, un protagonist insolit şi un posibil deznodământ tragic pentru întreaga omenire. Pentru compania de producţie proiectul e atractiv şi pentru că romanul omonim a fost urmat de câteva continuări, de unde posibilitatea unei francize cât se poate de profitabile.

Cu potenţialul unui The Hunger Games, Jocul lui Ender ne poartă în viitor, când omenirea este în pragul colapsului din cauza unui război distrugător cu o rasă extraterestră mai avansată, Gândacii. Pentru a supravieţui, autorităţile investesc imens în înarmare şi în pregătirea soldaţilor, iar starea de urgenţă face ca fete şi băieţi cu extraordinare calităţi să fie trimişi la şcoala de luptă de îndată ce au împlinit şase ani. Unul dintre ei este şi Andrew Wiggin (Asa Butterfield, din Hugo), care va avea multe înfruntat înainte de a deveni liderul fără voie al ofensivei umane.

Film despre sacrificiu, maturizare şi obsesia de a învinge cu orice preţ, Jocul lui Ender este regizat de Gavin Hood (X-Men Origins: Wolverine, Tsotsi), iar autorul romanului original, Orson Scott Card va avea şi el o apariţie (vocală) în producţia aşteptată în noiembrie 2013. Din distribuţie mai fac parte nume cunoscute precum Harrison Ford, Abigail Breslin, Ben Kingsley, dar şi Hailee Steinfeld (nominalizată la Oscar pentru True Grit) şi Viola Davis (pentru The Help).

Sunt mai bine de 15 ani de când se discută ecranizarea romanului, iniţiativă adesea amânată din cauza bugetului imens necesar pentru a face cinste contextului SF imaginat de Orson Scott Card. Multe dintre secvenţele de la şcoala de luptă au loc în săli de pregătire cu gravitaţie zero, unde elevii trebuie să lupte unii cu alţii pentru a-şi însuşi informaţii specifice despre tactică şi strategie. Este şi cea mai mare problemă de producţie a filmului, care trebuie să improvizeze pentru a da acestor secvenţe aspectul necesar.

Răspunzător de secvenţele de acţiune este coordonatorul de cascadorii Garrett Warren, care a lucrat şi la Avatar. Acesta va folosi şi acrobaţi din grupul Cirque du Soleil pentru a da impresia că toate mişcările au loc în condiţii de gravitaţie zero, imposibil de obţinut pe Terra. Prezent pe platouri, Orson Scott Card a făcut câteva declaraţii care ne îndeamnă să credem că Warren a reuşit să convingă cu artificiile sale tehnice: “Dacă Garrett Warren nu primeşte un Oscar tehnic special pentru reuşitele sale din acest film, cu siguranţă nu există dreptate. Am văzut suficient de mult din rezultate ca să-mi dau seama că a reuşit miracolul filmării în codiţii de gravitaţie zero când încă se afla pe Terra”.

ender2Din nefericire o altă declaraţie a lui Card ridică semne de întrebare asupra scenariului scris de acelaşi Gavin Hood. Pornind de la romanul Jocul lui Ender, scenariul foloseşte şi elemente dintr-una din continuările seriei, ale cărei evenimente se petrec simultan cu cele din cartea originală. Iată ce zice autorul despre o scenă la filmarea căreia a fost prezent: “Scena nu vine din carte – şi de fapt puţine scene vin din carte – prin urmare a fost amuzant când ceilalţi m-au întrebat ce simt despre faptul că romanul meu este ecranizat. Romanul meu este deja viu în imaginaţia fiecărui cititor. Acesta este filmul regizorului Gavin Hood, erau cuvintele lui şi era scena lui”.

Citeşte mai mult pe Cinemagia.ro!

Şi nu uita, numai săptămâna aceasta poţi achiziţiona orice titlu din seria de autor Orson Scott Card cu o reducere de 35%, iar pachetul Întoarcerea acasă cu o reducere de 40%!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *