De la absenţa gândirii la gândirea laterală: o nouă săptămână cu Cartea de vacanţă

Dacă săptămâna trecută vă propuneam o relaxare aproape totală a materiei cenuşie prin bestseller-ul „Cum m-am lăsat de gândit”, iată că acum este momentul pentru o abordare diferită. „Bine că eşti tu deştept!”, ineditul eseu al lui John Farndon şi penultimul titlu din seria Cartea de vacanţă propusă de editura Nemira şi ziarul Libertatea, ne învaţă cum să depăşim clişeele gândirii printr-o serie de chestionare bizare puse de profesorii de la Oxford si Cambridge – asa-numitele întrebări Oxbridge.

Spre exemplu: Ce se întâmplă când scapi din mână o furnică? Sau: De ce nu poţi aprinde o lumânare într-o staţie cosmica? Sau, şi mai şi: Este echitabil ca planul unei femei de a-şi vopsi uşa casei în purpuriu într-o zonă de conservare urbanistică a fost respins? Sigur, aţi putea spune că asemenea întrebări sunt complet inutile, dar autorul acestui bestseller v-ar contrazice. Drept dovadă, acest obicei devenit tradiţie al profesorilor de la Oxford şi Cambridge de a separa grâul de neghină şi candidaţii destepţi de ambele.

Aşadar, vineri, 22 august, avem ocazia să părăsim cărările bătute ale gândirii pentru o binemeritată gură de aer proaspăt. Sau, în cuvintele autorului, să aflăm „cea mai scurtă cale de la impostură la valoare”.

Bine ca destept 600p400

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *