Cine sunt eroii lui Bear Grylls?

Bear Grylls
Supraviețuitorii, scrisă de Bear Grylls, se lansează la Bookfest în cadrul unei discuţii incitante cu alpinistul de altitudine Alex Găvan.

Pentru a marca lansarea acestei cărţi impresionante, v-am pregătit un concurs şi un fragment exclusiv din carte, în care Bear Grylls îşi prezintă eroii.

CONCURS: Cine te-a inspirat să devii aventurier? Aşteptăm răspunsurile în comentarii, iar pe 25 mai vom alege un câştigător, pe care îl aşteptăm în weekend la standul nostru de la Bookfest pentru a-şi ridica premiul.

Câştigătorul este Stan Georgiana.

Supraviețuitorii este o carte despre poveștile de supraviețuire ale unor oameni extrem de diferiți care au făcut istorie prin experiențele lor limită. Cine sunt eroii lui Bear Grylls? Aventurieri, exploratori, soldați și spioni care au rezistat în condiții extreme. Întâmplările lor extraordinare nu sunt o lectură comodă – supraviețuirea e rareori o treabă plăcută. Toate sunt însă istorisiri ale unui curaj care te face să izbucnești în lacrimi. Rezistența care sfidează moartea, forța corpului, a sufletului și a minții, dorința de a învinge fac din personajele cărții lui Bear Grylls adevărați supraviețuitori.

Eroii lui Bear Grylls sunt printre cei mai curajoşi oameni din istorie: Nando Parrado, Juliane Koepcke, John Mcdouall Stuart, Căpitanul James Riley, Steven Callahan, Thor Heyerdahl, Jan Baalsrud, Louis Zamperini, Alistair Urquhart, Nancy Wake, Tommy Macpherson, Bill Ash, Edward Whymper, George Mallory, Toni Kurz, Pete Schoening, Joe Simpson, Chris Moon, Marcus Luttrell, Aron Ralston, Sir John Franklin, Căpitanul Scott, Roald Amundsen, Douglas Mawson şi Ernest Schackleton. Dar îl lăsăm pe el să vă spună ce l-a determinat să scrie această carte.

„Una dintre întrebările care mi se adresează mereu este cine sunt eroii mei, cine m-a influenţat şi cine m-a inspirat.

Adevărul este că nu e uşor de răspuns.

Cu siguranţă, răposatul meu tată a fost un erou pentru mine: aventuros, haios, modest – un om popular –, temerar, alpinist, luptător comando şi un tată blând şi iubitor.

Dar o mare parte din motivaţiile mele – mentale, fizice, emoţionale şi spirituale – provine din surse foarte neobişnuite.

Sper ca această carte să să vă dezvăluie câteva dintre cele mai inspiratoare, cele mai înduioşătoare şi cele mai uluitoare dovezi de rezistenţă umană din toate timpurile.

Sunt multe din care trebuie să aleg. Unele dintre poveşti le-aţi auzit, dar pe multe dintre ele nu le ştiţi. Oricare dintre aceste poveşti despre suferinţă şi greutăţi ar fi putut fi înlocuită de câteva zeci de poveşti la fel de înfiorătoare, la fel de înălţătoare.

Însă am făcut volumul de faţă aşa cum îl vedeţi nu numai pentru că poveştile alese m-au impresionat, ci şi fiindcă sunt şi foarte diferite între ele: de la iadul Antarcticii la dezastrele din deşert, de la curajul extraordinar din vremuri de război la confruntarea cu oroarea inimaginabilăde a-ţi tăia propriul braţ ca să supravieţuieşti.

Dar oare ce anume îi împinge pe bărbaţi şi pe femei să sondeze asemenea profunzimi şi să rişte totul? De unde vin aceste resurse de rezistenţă, curaj şi hotărâre? Oare ne naştem cu ele sau le învăţăm?

Repet, nu există răspunsuri simple şi, dacă am învăţat un lucru, acela este că nu există nici vreun model de erou – eroii apar în cele mai neobişnuite feluri. Iar când sunt puşi la încercare oamenii se iau adesea prin surprindere pe ei înşişi.

În acelaşi timp, observ că unii au un destin măreţ. Îşi dezvoltă caracterul şi curajul, îşi cultivă încrederea în sine şi viziunea de la o vârstă fragedă. Şi asta îi ajută când vine vremea încercării.

Toate aceste poveşti au în comun persoane care au trecut prin probe de foc şi au fost nevoite să caute resurse neştiute de curaj, tenacitate şi rezistenţă.

Dar deocamdată aşezaţi-vă confortabil şi daţi-mi voie să vi-i prezint pe eroii mei…”

 

2 Commentarii

  1. Stefan Georgiana 23/05/2017 Reply
  2. Ramona Raican 24/05/2017 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *