Așa cum, în genere, există întrebări despre anumite lucruri pe care, din varii motive nu ni le punem, dar care au răspunsuri, la fel există și în lumea cărților și a autorilor întrebări mai puțin frecvente și ale căror răspunsuri pot satisface curiozități mai puțin frecvente. Mai jos e o listă cu astfel de răspunsuri, din care se poate afla care a fost prima carte scrisă cu ajutorul unei mașini de scris, ce cuvinte a inventat Shakespeare sau ce meserie a avut Casanova în ultimii ani de viață.
1. Una dintre cele mai frecvente litere pe care le cititm este litera ”e”.
2. În 1939, un autor pe nume Ernest Vincent a scris o povestire de 50.000 de cuvinte numită Gadsby. Singurul lucru neobișnuit la această carte e acela că nu conține deloc litera ”e”.
3. Există peste 20.000 de cărți care s-au scris despre jocul de șah.
4. Poate că cea mai plictisitoare carte scrisă vreodată e cea în care iraționalul pi este aproximat cu până la 2 milioane de zecimale, pe parcursul a 800 de pagini. Imaginați-vă o ecranizare ce ar putea fi făcută după acest scenariu.
5. În Les Miserables a lui Victor Hugo, există o frază a cărei desfășurare se întinde pe parcursul a 823 de cuvinte. Când Hugo le-a scris editorilor să-i întrebe, evident, ce părere au despre carte, acesta le-a scris doar atât: ”?”. La rândul lor, editorii au răspuns: ”!”
6. Dacă s-ar înșira toate rafturile Librăriei Publice din New York, acestea s-ar întinde pe o distanță de 128 km. Cele mai solicitate cărți ale acestei librării sunt cele despre droguri, vrăjitorie, astrologie și Shakespeare.
7. Surprinzător, Shakespeare a inventat cuvânul hurry (grabă).
8. Apropo de Shakespeare – vi-l puteți imagina pe John Wayne recitând din marele scriitor? Ei bine, a făcut-o o singură dată și a câștigat un concurs Shakespeare.
9. Următoarele cuvinte au fost,de asemenea, inventate de William Shakespeare: amazement (uluire), bloody (însângerat), castigate (a pedepsi), dishearten (a descuraja) dwindle (a se împuțina), exposure (demascare), gloomy (neguros), obscene (respingător), radiance (splendoare). Acestea sunt doar o parte, însă unele au făcut obiectul a numerose studii exegetice. Traducerea de aici e una ad-hoc, desigur.
10. Numărul Bibliilor tipărite până acum ajunge până la 2,5 miliarde. Dacă le-am pune într-un lung raft și am călători de-a lungul lui cu o viteză de 80 km/h, ar trebui să parcurgem 40 de ore/săptămână timp de patru luni, pentru a ajunge până la capăt. Biblia conține 3,566,480 de litere și 810,697 de cuvinte.
11. Tolstoi a scris Război și Pace înainte de inventarea oricărui copiator sau computer (1869). Soția lui a trebuit să transcrie manuscrisul, manual desigur, nu mai puțin de șapte ori.
12. Americanii cumpără aproximativ 5 milioane de cărți zilnic. În fiecare zi sunt publicate 125 de noi titluri.
13. Prima carte publicată care a fost scrisă la o mașină de scris a fost Aventurile lui Tom Sawyer (1876). Mark Twain folosea un Remington, însă, după cum a declarat într-o scrisoare, aceasta îi corupea moravurile, deoarece îl făcea să înjure.
14. Celebrul dicționar Webster a fost scris de către lexicogaful Noah Webester pe durata a 36 de ani, fiind primul dicționar american al limbii engleze (1828)
15. În Călătoriile lui Gulliver (1735) Jonathan Swift vorbește despre două luni care orbitează planeta Marte, descriindu-le mărimea și viteza orbitală. Asta se întâmpla cu 100 de ani înainte ca acestea să fie descrise de astronomi. Voltaire, de asemenea, a menționat și el acest fenomen în scrierea sa Micromégas (1750). Pentru recunoașterea acestor ”predicții” două cratere de pe una din cele două luni, poartă numele celor doi scriitori.
16. Pentru ultimii 12 ani ai vieții sale, Casanova a fost bibliotecar.
17. Înainte de a așterne vreun cuvânt pe hârtie, Charles Dickens trebuia să se așeze cu fața către nord.
18. Există 72,466,926 de cărți în Biblioteca Congresului American, fiind așezate pe 525 km de rafturi.
La nr 6,vesnica greseala a traducatorilor,e vorba de Biblioteca Publică din New York,în engleză library e bibliotecă,librărie e bookstore ori bookshop.
intr-adevar, vesnica greseala (veniala :D), pentru care imi cer scuze. va multumesc pentru semnalare.
Oare nu e vorba de Biblioteca publică New York şi nu de Librăria publică New York?
Fara vreo legatura cu postul . Ken Follet va aparea cumva la editura dumneavoastra ?
La punctul 6, sigur nu era vorba de “Biblioteca” Publica din New York? 😀
Foarte interesant, o sa caut si eu mai multe despre cartea fara vreun ‘e’ (sau ‘E’:) )