Biblioteca Naţională a României se va deschide pe 23 aprilie

Biblioteca Naţională a României se va deschide oficial în mai puţin de o lună, cu un program inaugural care va dura cinci zile.

Începând cu 23 aprilie, Biblioteca se va deschide treptat în noul său sediu din B-dul Unirii nr 22 din Bucureşti. Potrivit site-ului instituţiei, între 23 şi 27 aprilie, sub deviza O perspectivă asupra culturii – Biblioteca Naţională a României, va avea loc un program inaugural care va încerca să prezinte publicului larg activităţile şi misiunea unei biblioteci naţionale, atât zonele de interferenţă între biblioteca naţională şi celelalte tipuri de biblioteci (publice, specializate, universitare, şcolare, de cercetare), cât şi cele de interferenţă între biblioteca naţională şi alte instituţii info-documentare, precum muzeele, arhivele, centrele culturale.

Iată programul celor cinci zile:
Pe 23 aprilie, când se sărbătoreşte şi Ziua Naţională a Bibliotecarului, discuţiile se vor concentra pe definirea conceptului de bibliotecă naţională şi pe biografia şi specificul Bibliotecii Naţionale a României în cadrul familiei europene de biblioteci naţionale;
24 aprilie va fi dedicată bibliotecilor publice şi statutului lor de Agora, de spaţiu formativ şi informativ în societatea secolului XXI;
Pe 25 aprilie se va vorbi despre bibliotecile de învăţământ şi rolul lor în educaţia formală şi non-formală;
Pe 26 aprilie discuţiile se vor concentra pe bibliotecile specializate şi pe importanţa pe care o are cercetarea documentară în orice demers ştiinţific pertinent;
Ultima zi, 27 aprilie, va fi dedicată statutului şi importanţei colecţiilor patrimoniale din biblioteci, arhive, muzee etc.

Inaugurarea Bibliotecii Naţionale este un moment aşteptat de mulţi, restaurarea clădirii fiind începută încă de acum câţiva ani.

La inaugurare vor participa Kelemen Hunor, ministrul culturii, şi Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *