Crima de mântuială

Crima de mantuialaRaymond Chandler nu mai are nevoie de nicio prezentare. Deși a lăsat în urma sa un număr relativ mic de romane polițiste, moștenirea pe care o prețuim cel mai mult este impactul pe care l-a avut asupra genului mystery / thriller, care, de la el încoace, nu a mai fost niciodată la fel.

De data aceasta vă propunem o colecție de povestiri și nuvele, precursori ale marilor romane ale lui Chandler și totodată chei de lectură pentru înțelegerea stilului pe care autorul l-a făcut celebru.

Crima de mântuială” se înscrie în genul noir, specific lui Chandler, povestirile dezvăluind incredibilul talent de povestitor al scriitorului. Comparațiile și metaforele utilizate, limbajul pentru care autorul a devenit faimos, stilul alert al narațiunii, mesajele indirecte despre violență, pasiune și mister, care transpar de dincolo de acțiunea intensă și surprinzătoare a fiecărei povestiri, sunt tot atâtea elemente care îl definesc pe Raymond Chandler și opera sa.

Obișnuit fiind cu romanele, cititorul va rămâne destul de uimit să se afle aruncat într-un carusel de fiecare dată, acțiunea, concentrată pe un număr mai mic de pagini, având menirea să îl țină mereu în suspans, fără să piardă din detalii sau să trateze subiectul cu superficialitate. Citind povestirile, aproape că poți să auzi sunetul trist și singuratic al saxofonului din cluburi, poți să simți melancolia personajelor și poți să vezi cu ochii minții un Los Angeles pe cât de luminos, pe atât de sinistru.

O crimă sau două, un detectiv, un câine polițist chiar, niște ofițeri ai legii mai mult sau mai puțin competenți, dame și mafioți, un peisaj rural britanic și idilic în care nimic rău nu se poate întâmpla, sunt laitmotive și intrigi pe care Chandler le folosește cu o nemaipoenită măiestrie în crearea suspansului. Vom regăsi aceste simboluri și teme și în romanele sale, dar în această colecție de povestiri, ele sunt notele de pe portativul a ceea ce este cu adevărat literatura lui Chandler.

O lectură de introducere, pentru neinițiații în universul autorului, și o sursă de plăcere pentru cei care vor să facă o incursiune înapoi la originile operei sale, ”Crima de mântuială” satisface și cele mai pretențioase gusturi în domeniul suspansului.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *