Cum va place coperta?

Este clar o perioada a votului. Tocmai s-au incheiat alegerile in Statele Unite, la noi a inceput campania si ne pregatim sa votam. (Paranteza: daca simtiti ca nu aveti cu cine sa votati, de acum aveti optiunea votului alb, care va fi luat inainte in considerare. Nu indemn neaparat la un scenariu gen Saramago din Eseu despre luciditate, dar acum putem – in sfarsit – sa votam cu NIMENI si sa nu ne fie anulat votul.)

Si in online sondajele de opinie (“poll”-urile) sunt la mare moda. Fara a vrea sa ma inscriu in “trend”, am de o buna vreme o curiozitate legata de textele de coperta pe care as vrea sa o impartasesc cu voi si sa o discutam impreuna.

Copertele 1&4 pot prezenta mai multe elemente de text: asa numitele “blurbs”, citate fie din alti autori, fie din reviste de specialitate sau cotidiene; premii obtinute (sau doar nominalizari); mici rezumate ale cartii; “strigaturi” de genul “un thriller psihologic cutremurator” s.a.

Pe mine ma intereseaza care dintre toate aceste texte de coperta vi se par voua cele mai relevante in alegerea unei carti. Poate alti autori (apropiati ca gen sau tematica) sunt cei care stiu cu adevarat “cu ce se mananca”. Sau poate ar trebui sa avem incredere in parerea avizata a criticii literare. In masura in care nu ne intereseaza ce spun criticii, poate ni se par relevante parerile altor cititori exprimate pe bloguri. Sau poate pur si simplu ne irita toate aceste fragmente si am vrea sa vedem doar o ilustratie frumoasa.

O alta curiozitate este cea privitoare la premiile literare. Cat de mult conteaza pentru publicul din Romania premiile obtinute? Il determina pe cititor sa cumpere/citeasca o carte?

Acestea fiind spuse, va invit la vot. Cum nu puteam sa combin cele doua curiozitati intr-un singur sondaj, am facut doua in cadrul aceluiasi post. Dar cel mai mult astept comentariile voastre: care au fost experientele voastre referitoare la toate aceste promisiuni de coperta? Si nu ezitati sa invitati pe toti cititorii si cumparatorii de carte pe care ii cunoasteti sa voteze. Rezultatele vor fi relevante pentru discutia noastra doar daca voteaza un numar suficient de mare de oameni.

**************

{democracy:6}

**************

{democracy:4}

10 Commentarii

  1. Jen 07/11/2008 Reply
  2. Ygg 07/11/2008 Reply
  3. Vlad Puescu 08/11/2008 Reply
  4. doru 09/11/2008 Reply
  5. Ygg 09/11/2008 Reply
  6. A.P. 10/11/2008 Reply
  7. Vlad Puescu 12/11/2008 Reply
  8. kyodnb 12/11/2008 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *