De pe pagină direct pe marele ecran: Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare

Știi veșnica dispută despre cărți și adaptările lor cinematografice? Lumea nu se poate decide dacă într-adevăr cartea este mai bună decât filmul. Noi suntem de părere că e mai fain să citești romanul înainte de a merge la cinematograf, tocmai pentru că o ecranizare o să difere prin prisma mediului în care prezintă povestea. Autoarea Suzanne Collins a revizitat universul Jocurile Foamei și a scris un prequel care a devenit instant bestseller internațional, cu titlul Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare. Filmul cu același nume o să iasă pe 17 noiembrie în cinematografele din România și ai cam două săptămâni în care ai timp să (re)citești cartea, proaspăt apărută într-o nouă ediție tie-in în imprintul Armada. Mai jos o să descoperi cum a reușit Collins să cucerească lumea cu Jocurile Foamei și să devină una dintre cele mai influente autoare ale secolului XXI.

Pâine și circ

Suzanne Collins era o scenaristă pentru emisiuni de copii când s-a hotărât să se apuce de scris cărți. Ideea pentru Jocurile Foamei i-a venit într-o zi, când trecea prin diferitele canale de televizor care ba arătau emisiuni de tip reality TV, ba reportaje despre război. Combinația aceasta dintre emisiuni distractive și realitatea întunecată a războiului a servit ca inspirație pentru lumea distopică a țării ficționale Panem și Jocurile Foamei care sunt fatale pentru concurenți. Adresând probleme sociale și politice într-o carte science-fiction pentru tineri, Collins a devenit o autoare bestseller încă din 2008 cu lansarea primului volum din trilogie, Jocurile Foamei. Inegalitatea, violența societății, opresiunea celor marginalizați și rezistența în fața puterii corupte au făcut însă povestea relevantă și incitantă pentru cititorii de toate vârstele.

Astfel, Suzanne Collins este de vină pentru explozia distopică de acum un deceniu cu trilogia Jocurile Foamei, care a devenit un adevărat fenomen pop culture prin 2012 odată cu ecranizarea cărții ce poartă același titlu. Internetul a fost asaltat cu meme-uri care titrau „Mă ofer ca tribut!” și alte citate din film, iar Jennifer Lawrence, actrița care o interpretează pe eroina Katniss Everdeen, a devenit o mare vedetă la Hollywood. Asta e puterea Jocurilor Foamei, iar Collins și-a asumat responsabilitatea de a oferi un impact pozitiv oamenilor prin implicarea în multiple demersuri caritabile, precum organizații concentrate pe reducerea foametei la copiii defavorizați și combaterea analfabetismului în rândul tinerilor.

Reîntoarcerea în Panem

Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare, prequel-ul trilogiei originale, te transportă din nou în lumea tulburătoare și captivantă din Panem. Povestea are loc cu 64 de ani înainte de evenimentele primei cărți și oferă o perspectivă nouă asupra națiunii distopice. Romanul îl are în prim-plan pe Coriolanus Snow înainte de a deveni liderul tiranic al Panemului, fiind un tânăr ambițios ce locuiește în Capitol. El este selectat să devină mentor pentru un tribut din Districtul 12 în timpul celei de-a zecea ediții a Jocurilor Foamei și astfel Suzanne Collins te invită să observi regimul opresiv din Panem, dar și felul în care semințele rebeliunii încep să încolțească în districte. În timp ce citești Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare descoperi originea intrigantă a președintelui Snow, motivațiile sale personale, dar și felul în care a devenit unul dintre cei mai populari antagoniști din literatura contemporană. Iar dacă preferi să asculți cartea în timp ce faci treabă prin casă sau ești în trafic, atunci o ai disponibilă și în format audio pe Audiotribe, narată de Corneliu Ulici.

Datorită succesului francizei cinematografice Jocurile Foamei, a fost vorba doar de o chestiune de timp până ca romanul prequel al seriei să ajungă pe marile ecrane. Adaptarea promite să aducă Panemul la viață încă o dată, cu toată grandoarea și intensitatea pe care te aștepți să le vezi. Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare este regizată de Francis Lawrence, care a fost la cârma filmelor anterioare din serie, iar Tom Blyth (Epoca de Aur), Rachel Zegler (Shazam! Furia zeilor!), Peter Dinklage (Urzeala tronurilor) și Viola Davis (How to Get Away with Murder – Cum să scapi nepedepsit) vor fi în rolurile principale.

Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare și ecranizarea ce se va lansa în curând a creat un nou val de entuziasm pentru seria Jocurile Foamei. Citește cartea și reîntoarce-te în Panem, admiră detaliile noi ale lumii distopice și explorează personaje complexe, iar nu în ultimul rând bucură-te de o poveste SF care o să te mulțumească atât ca fan, cât și ca nou cititor. Putem doar spera că filmul o să onoreze viziunea întunecată și captivantă a lui Suzanne Collins pentru o lume consumată de putere și rebeliune pe fundalul sângeros al Jocurilor Foamei. Nu-i așa că te vedem pe 17 noiembrie la cinematograf?

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *