Invitație lansare de carte Ușa, de George Banu, duminică, 22 octombrie.

600p800_invitatie_banuDuminică, 22 octombrie, de la ora 11.00, editura Nemira lansează volumul Ușa, o geografie intimă, de George Banu, în prezența autorului, apărut în colecția Yorick de arte ale spectacolului.

Despre carte vor vorbi: Marina Constantinescu, Anca Măniuțiu, Simona Sora, Mihai Măniuțiu, Călin Stegerean. Moderator: Monica Andronescu.

Evenimentul are loc la Arcub, în cadrul Festivalului Național de Teatru.

George Banu examinează ușa analizând gesturi cotidiene și existența comunitară, fără a sacrifica dimensiunea ei simbolică. El dezvăluie atracția artiștilor nordici pentru interioare închise, strict ordonate, sau iubirea artiștilor mediteraneeni pentru încăperi tangente grădinilor și pădurilor. Ușa poartă amprenta unei culturi.

Închisă, deschisă sau întredeschisă, ușa este un reper pentru o geografie intimă. Pictura și teatrul îi acordă un loc privilegiat, revelându-i poetica. Dincolo de funcția cartografică, ușa dezvăluie relația noastră cu interiorul și exteriorul. Dar, spunea Maeterlinck, „lumea nu se oprește în pragul ușilor“.

O descoperim la mari pictori și la autori celebri, la Rembrandt și Velázquez, la Strindberg și Kafka. Se detașează însă și creatori inediți ce semnează adevărate poeme vizuale: Pieter de Hooch, Hammershøi, Antoni Taulé… La niciunul dintre ei, ușa nu este tăcută… După exploatarea acestei subtile geografii intime, pentru noi ea capătă un sens nebănuit și devine elocventă poetic.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *