Lansare de colecţie Byzantivm la Gaudeamus

Editura Nemira are plăcerea de a vă invita la lansarea noutăţilor din colecţia Byzantivm, la Târgul Internaţional Gaudeamus, la standul Nemira, duminică, 25 noiembrie, ora 14:00.

Vor vorbi: Vasile Adrian Carabă (coordonatorul colecţiei) şi profesorul Ionuţ Tudorie.

În cadrul lansării ne vom bucura şi de un recital de muzică bizantină din secolul al XIV-lea, susţinut de Grupul Psaltic Nectarie Protopsaltul, coordonat de Sabin Preda.

“Byzantivm este o colecţie unică în spaţiul românesc, care îşi propune să ofere publicului lucrări de istorie, cultură, spiritualitate şi artă bizantine care să vină în întâmpinarea celor interesaţi de Imperiul care a gravitat timp de mai bine de o mie de ani în jurul oraşului lui Constantin cel Mare, faimosul Constantinopol. Adresată atât istoricilor, cât şi publicului larg, Byzantivm oferă şansa de a cunoaşte lumea bizantină într-o manieră obiectivă, eliberată de prejudecăţile încă dominante în spaţiul românesc. Bizanţul a reprezentat mai mult decât corupţie, intrigi de curte sau declin economic, idei lansate şi impuse de savanţi occidentali din secolul al XVIII-lea ca Edward Gibbon sau Voltaire şi care, devenite stereotipii sau chiar etichete, circulă şi sunt acceptate aproape ca axiome de foarte mulţi dintre noi, deşi lumea apuseană a renunţat la ele sau şi-a nuanţat părerea încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Sintezele de interes general aparţinând unor autori de renume mondial îi vor descoperi cititorului toate aspectele vieţii bizantine, însoţind descrieriile cu ilustraţii. Temele vizând viaţa curţii imperiale bizantine sau raportul dintre Stat şi Biserică, precum şi influenţa culturii bizantine asupra Europei în general, dar cu precădere asupra celei occidentale, sunt doar câteva dintre cele ce au fost considerate de mare importanţă pentru înţelegerea Bizanţului şi a rolului jucat de acesta în formarea lumii de astăzi. Îi suntem sau nu datori Bizanţului? Cu siguranţă, mai mult decât am fi dispuşi să recunoaştem.” (Vasile Adrian Carabă, Coordonatorul Colecţiei)

Vă aşteptăm cu drag!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *