Magie şi magicieni

magie_1200p628

Cu toţii suntem fascinaţi de magie, de necunoscut, de puterile mistice care îţi permit să controlezi forţele naturii şi să mergi dincolo de ele. Cum funcţionează magia şi cine sunt magicienii? Sunt întrebări la care ştiinţa nu ne poate oferi răspunsuri, dar imaginaţia da, iar scriitorii şi-au imaginat o grămadă de feluri în care explică această forţă deosebită. Lev Grossman şi-a imaginat o lume ca a noastră în care tinerii se duc la şcoala de magie, la fel cum elevii se duc la o şcoală obişnuită, cu problemele unor adolescenţi obişnuiţi. Alţii, precum Sarah Porter şi Naomi Novik, s-au inspirat din basmele tradiţionale, adăugând un strop de savoare unor poveşti deja cunoscute. Victoria Aveyard a schimbat cu totul viziunea asupra magiei, punând puterile pe seama culorii sângelui, situaţie care creează o ruptură între oamenii obişnuiţi şi cei dotaţi cu puteri.

Mai jos vă recomandăm câteva cărţi care explorează magia şi magicienii, ţesând poveşti minunate în jurul acestui element specific genului fantasy.

Vassa şi Noaptea, de Sarah Porter

Vassa si NoapteaVassa locuiește împreună cu mama vitregă și surorile vitrege într-un cartier în care magia e la tot pasul. Babs, proprietarul magazinului din partea locului, are obiceiul de a-i decapita pe hoți și uneori chiar și pe clienții nevinovați. Așa că, atunci când trebuie să iasă la miezul nopții să cumpere becuri, se prea poate să fie o misiune suicidară. Noroc că are un sprijin: o păpușă de lemn, ascunsă într-un buzunar. Cu ajutorul ei, poate că va alunga blestemul… Inspirat de povestea rusească Vasilisa cea Frumoasă, romanul scris de Sarah Porter desenează un Brooklyn magic, în care obiectele au suflet și întâmplările se țin lanț zi și noapte.

Regina roşie, de Victoria Aveyard

Regina rosieLumea lui Mare Barrow este împărţită în două, după culoarea sângelui: cei cu sângele comun, roşu, îi servesc pe cei cu sânge argintiu, elita societăţii, dotaţi cu puteri supraumane. Mare face parte din roşii şi îşi duce traiul de pe o zi pe alta, ca hoţ într-un mic sat de la ţară, până cănd destinul o aduce în faţa regelui, a reginei şi a tuturor nobililor, unde ea descoperă cş este şi roşie, dar şi argintie, cu puteri nebănuite. Pe măsură ce pătrunde şi mai adânc în lumea argintiilor, Mare riscă totul şi îşi foloseşte noua poziţie pentru a-i ajuta pe cei din Garda Stacojie, un grup de rebeli roşii.

Magicienii, de Lev Grossman

MagicieniiQuentin Coldwater nu seamănă cu niciunul dintre colegii lui de liceu. În timpul liber reciteşte cărţile fantasy preferate din copilărie şi în vis îi Însoţeşte pe protagoniştii lor în lumea magică numită Fillory. În comparaţie cu aventurile din cărţi, viaţă îi pare anostă şi lipsită de culoare. Totul se schimbă însă atunci când este admis într-un colegiu secret şi exclusiv de magie în afară New York-ului. Acolo încep peripeţiile lui şi o iniţiere riguroasă în magia modernă. Dar, în cele din urmă, nici magia nu îi mai aduce fericirea şi ineditul pe care Quetin le aştepta de la viaţă – asta până când el şi prietenii săi fac o descoperire uimitoare: Fillory există cu adevărat.

Aleasa Dragonului, de Naomi Novik

Naomi NovikAgnieszka îşi iubeşte satul, pădurile şi râul strălucitor, aproape de care pândește însă o prezență malefică. Singurul ajutor poate veni din partea Dragonului, dar preţul lui este unul îngrozitor: o fată pe care să o țină prizonieră zece ani în Turnul său. Agnieszka și ai ei știu că o va alege pe draga ei prietenă, frumoasa, grațioasa și curajoasa Kasia. Şi nu o pot salva. Numai că Dragonul va face altă alegere.

1 Comentariu

  1. Monica 03/08/2017 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *