Supranumită ”Femeia Cameleon”, Mata Hari încă mai suscită interesul oamenilor de pretutindeni, fascinați de povestea ei misterioasă și de semnele de întrebare pe care le-a lăsat în urmă, cu zâmbetul pe buze. Un articol din Evenimentul Zilei trece în revistă biografia acestei femei care a făcut furori la vremea ei și care continuă să mențină treaz interesul istoricilor și biografilor.
De origine olandeză, Margaretha-Geertruida Zelle a devenit simbolul femeii fatale, periculoase, independente și de neoprit, icoană a spionajului de pretutindeni și dovada vie că frumusețea și inteligența sunt cele mai de temut arme în vremuri de restriște.
Subiect de carte și de film, Mata Hari încă mai provoacă dezbateri: a fost sau nu spion? A condus prin faptele ei la moartea a zeci de mii de soldați francezi, sau a fost numai o victimă a vremurilor sale?
Deși adevărul încă rămâne incert, nu este mai puțin important faptul că unele lucrări, departe a prezenta istoria romanțată a seducătoarei agente-duble, au apelat la cercetări riguroase pentru a scoate în evidență acele aspecte din viața ei care au transformat-o în legendă.
O astfel de lucrare este cea a lui Pat Shipman, profesor de antropologie la Universitatea Penn din SUA. Romanul ”Mata Hari. Femeia fatală” aduce în prim-plan originile ei olandeze, căsătoria ei nefericită cu un bărbat mult mai în vârstă, contextul istoric, social și psihologic care au condus-o la un final tragic: plutonul de execuție. Meritul autoarei este acela că nu a reprodus fapte istorice, mai mult sau mai puțin documentate, cunoscute tuturor, ci a pus accent pe subiecte trecute cu vederea: curentul feminist, rasismul din zona Indiilor de Vest, viața zbuciumată a unei femei evident cu mult mai evoluată decât timpurile pe care le trăia.
O lectură intensă, cu numeroase date concrete și cu o sinceră intenție de a-i face dreptate lui Mata Hari, cartea este potrivită atât pentru cei care își doresc să cunoască aspecte detaliate despre nemuritoarea femeie fatală, dar și pentru cei care își doresc să dea la o parte vălul celebrității, în căutarea poveștii adevărate din spatele mitului.
Tweet