Omenirea va mai pierde un titan

Iain-M-Banks_Spectrul-lui-PhlebasIeri dimineaţă, lumea literară a fost zguduită de vestea pe care scriitorul Iain M. Banks a făcut-o publică pe site-ul său personal: suferă de cancer şi, conform spuselor sale, speranţa sa de viaţă nu depăşeşte un an de zile.

Iain M. Banks s-a născut în 1954 în Scoţia şi a studiat literatura engleză, psihologia şi filozofia la Universitatea Stirling. După terminarea studiilor, Iain M. Banks a călătorit prin Europa şi Maroc, apoi a avut diverse ocupatii, de la tehnician pe o platformă petrolieră, la funcţionar într-o firmă de avocatură londoneză.

A debutat în 1984 cu romanul The Wasp Factory, care i-a adus notorietatea. Imediat după aceea, s-a dedicat exclusiv scrisului, producând atât literatura mainstream, cat şi science-fiction.

Spectrul lui Phlebas a apărut în 1987 şi a fost primul lui roman SF, a cărui acţiune se petrece într-o uriaşă civilizaţie interstelară, Cultura, care există în paralel cu societatea umană de pe Pământ. Romanul a fost publicat de Editura Nemira în 2007, iar în acelaşi an, i-a apărut în colecţia Babel romanul Paşi pe sticlă.

Cunoscut atât ca autor de science-fiction, cât şi ca autor de ficţiune mainstream, Iain M. Banks a declarat că The Quarry va fi cu siguranţă ultimul roman publicat, de aceea editorii săi fac tot posibilul să îl publice într-un timp suficient de scurt pentru ca Banks să se poată bucura de acesta. Mai mult, scriitorul a declarat că se va retrage din viaţa publică, dorind să îşi petreacă timpul rămas alături de familie şi prieteni.

2 Commentarii

  1. doru 04/04/2013 Reply
  2. Tudor 15/04/2013 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *