SmartFM va invită la film (1) – “Flandres” de Bruno Dumont

Ştiu că e un blog de editură şi discutăm mai ales despre cărţi, dar, cum orice intelectual care iubeşte lectura ştie să aprecieze un film bun, o piesă de teatru reuşită, un spectacol deosebit etc., azi mi-am zis să vă invit la film.

FlandresZilele trecute am auzit cu totul întâmplător la radioul SmartFM despre proiecţia peliculei “Flandres” regizată de Bruno Dumont, care a câştigat în 2006 Marele Premiu la festivalul de la Cannes. Iar pentru mine “Cannes” e un cuvânt magic în materie de film: nu e obligatoriu să-mi placă, dar e obligatoriu să-l văd. Evenimentul va avea loc la sala “Elvira Popescu” din curtea Institutului Francez la Bucureşti, unul dintre puţinele locuri în Bucureşti unde mai poţi vedea proiectate filme bune.

Evenimentul reprezintă o ediţie a Cineclubului NexT, iar invitat la proiecţie va fi regizorul Radu Muntean, alături de criticul Andrei Gorzo care va modera discuţia de după proiecţie. Deşi nu întotdeauna discuţiile de după proiecţii sunt strălucite, încerc să nu ratez nici un altfel de eveniment la care poţi lua contact şi cu privirea avizată a criticului, dar mai ales cu cea a creatorului de cinema.

Nu ştiu dacă “Flandres” o să-mi placă, dar recomandările sunt foarte bune 😀 Redau mai jos un fragment din comunicatul de presă:

La Sala “Elvira Popescu” va avea loc miercuri, 25 februarie, de la ora 19, o noua editie a Cineclubului NexT. In cadrul evenimentului va fi proiectata pelicula “Flandres” in regia lui Bruno Dumont, lungmetraj care in 2006 a castigat Marele Premiu la Festivalul International de Film de la Cannes.

Invitatul Cineclubului NexT din luna februarie va fi regizorul roman Radu Muntean. Dupa proiectie, publicul este invitat, ca de obicei, sa ramana la discutia pe marginea filmului alaturi de invitatul special, discutie moderata de criticul de film Andrei Gorzo.

In zilele noastre, in Flandra, Demester, impreuna cu cativa tineri din anturajul sau, pleaca intr-un conflict indepartat ca soldati. Indragostit de Barbe, Demester ii suporta acesteia toanele ciudate si amantii. Asteptandu-i pe soldati, singura, in Flandra, Barbe dispare. In fata acestei noi situatii Demester se transforma in razboinic. In mod tragic, razboiul va exacerba sentimentele si legaturile dintre acestia doi, impingandu-le la limita conditiei lor.

Regizorul Bruno Dumont se foloseşte de pelicula de celuloid pentru a înţelege şi a da sens lumii din jurul lui. Influenţat de regizori ca Bergman, Pasolini sau Felini, Dumont are abilitatea de a transforma cele mai banale aspecte ale vieţii în subiecte fascinante de film, asta ca rezultat al producţiilor la care a lucrat ani de-a rândul şi care i-au trezit interesul pentru subiecte de care altfel nu s-ar fi preocupat. Primul său lungmetraj care a primit recunoaştere internaţională a fost La Vie de Jésus, premiat în 1997 cu o menţiune specială la Festivalul de Film de la Cannes. Ulterior, Dumont câştiga Marele Premiu la Cannes cu “Humanity”, în 1999, şi cu “Flanders”, în 2006.

CineClubul NexT este o initiativa a Societatii Culturale NexT, infiintata in memoria regizorului Cristian Nemescu si a sound-designer-ului Andrei Toncu.

Vizionare plăcută, dacă reuşiţi să ajungeţi!

(V-am pus mai jos şi trailerul 😉 )

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *