10 ani de Yorick – revistă de teatru și colecție de cărți dedicate artelor spectacolului

Anul 2019 este an aniversar pentru revista și colecția Yorick, patronate de Editura Nemira. Se împlinesc 10 ani de când singura revistă online de teatru din România a fost înființată, având până în prezent 440 de numere publicate, alături de colecția de carte de artele spectacolului, care însumează până în acest moment peste 70 de titluri publicate.

În cei zece ani de existență, atât revista, cât și colecția au fost partenere ale celor mai importante evenimente din lumea teatrului, de la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu la Festivalul Național de Teatru, Gala Premiilor UNITER etc., urmărind săptămânal cele mai relevante apariții din domeniu. Din colectivul revistei fac parte critici de teatru și jurnaliști cunoscuți: Monica Andronescu, Alina Epîngeac, Dana Ionescu, Elena Coman, Mircea Morariu, Maria Zărnescu.

Colecția de carte Yorick cuprinde scrieri fundamentale, atât din domeniul teatrului, cât și al filmului, publicate pentru prima dată în România, printre ele numărându-se: Șapte tratate secrete de teatru No, de Zeami, Sculptând în timp, de Andrei Tarkovski, Munca actorului cu sine însuși în varianta necenzurata și integrală, Scrieri despre teatru, de Giorgio Strehler, Punct și de la capăt, de Peter Brook, alături de Păcatul originar al lui Anthony Quinn sau Viața mea, de Charlie Chaplin.

„Critica de teatru este, înainte de toate, o formă de creaţie. O formă de creaţie care poate şi trebuie să-și seducă cititorul, pentru că aici avem un teren greu de recuperat: publicul larg. Şi tocmai pentru că are mijloacele teoretice de a seduce, deci de a impune un spectacol, o direcţie etc., criticul ar trebui să aibă şi responsabilitatea lor. E o datorie faţă de natura efemeră a spectacolului de teatru, care poate depune mărturie despre sine doar o vreme, atâta timp cât există pe scenă. Aceasta este linia pe care a mers revista Yorick în acești zece ani de existență, de când Valentin Nicolau a crezut în necesitatea ei și i-a sprijinit apariția, și acesta este traseul pe care-și propune să-l urmeze și de-acum înainte.”


Monica Andronescu, redactor-șef

Sărbătorim tot anul alături de cititorii revistei și colecției pe canalele noastre yorick.ro, pagina de Facebook Yorick.ro, blogul editurii Nemira și pagina de Facebook a editurii Nemira și îi invităm să cunoască redacția revistei și autorii din colecție printr-o serie scurte portrete-video, să participe la concursuri având ca premii invitații la teatru, film și dans. Deschidem un nou canal de comunicare și pentru comunitatea de pe Instagram: Yorick.ro, unde vom posta cele mai noi apariții din colecție, dar și scena teatrală și artistică actuală văzută prin ochii redacției.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *