10 motive să citești „Lecții de chimie”, de Bonnie Garmus

Știm cât de greu e uneori să alegi o lectură nouă. De data asta îți venim în ajutor cu o propunere: citește cartea de debut a lui Bonnie Garmus și lasă-te surprins/ă de Elizabeth Zott de un roman atipic și plin de umor: „Lecții de chimie”.

Chimista Elizabeth Zott nu este o femeie obișnuită. La începutul anilor ʼ60, se angajează la Institutul de Cercetare Hastings, unde observă că atitudinea față de femei a colegilor săi nu e deloc obiectivă. Singurul care pare să o înțeleagă este genialul și singuraticul Calvin Evans, savantul cu multiple nominalizări la Premiul Nobel, care se îndrăgostește de mintea ei sclipitoare.

Elizabeth se trezește, în doar câțiva ani, nu doar o mamă obligată să-și crească singură fiica, ci și vedeta celei mai îndrăgite emisiuni de gătit din Statele Unite, Cina la șase. Maniera revoluționară în care eroina noastră interpretează gătitul este 100% științifică: „combinați o lingură de acid acetic cu un praf de clorură de sodiu“, își îndeamnă ea telespectatoarele.

Numai că, din păcate, nu toată lumea este încântată de succesul lui Elizabeth Zott, pentru că ea nu le învață pe femei doar cum să gătească, ci și cum să gândească.

Iată câteva motive cu de ce să pui mâna cât mai repede pe această carte:

  1. Vei cunoaște un personaj atipic: o femeie puternică, inteligentă, cu o gândire modernă, care trebuie să se lupte cu status quo-ul într-o lume dominată de bărbați.
  2. Dialogul este foarte dinamic și antrenant.
  3. Îți va da senzația că o cunoști personal pe Elizabeth, personajul principal al cărții.
  4. A fost aleasă cartea lunii aprilie a Clubului de carte Good Morning America și a primit premiul pentru cel mai bun roman de debut în 2022 la Goodreads Choice Awards.
  5. Este o carte plină de umor. Te va face să râzi și să-ți pui întrebări.
  6. Va fi adaptată ca serial de Apple TV cu Brie Larson în rol principal.
  7. Este o carte revoluționară care va provoca discuții.
  8. Pentru rețeta de negrese a lui Elizabeth Zott.
  9. Chiar dacă nu îți place chimia, modul în care e prezentată în carte te va face să vrei să te întorci la orele din liceu.
  10. Este o poveste în care te poți regăsi.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *