Cititorii de cursă lungă se recunosc după câteva trăsături comune: au o listă interminabilă de cărți pe care vor să le citească, adoră să împărtășească cu alți cititori ce au mai citit și uneori se simt copleșiți de câte cărți noi apar. Pentru ei am lansat Reading Challenge, provocarea prin care citim lunar împreună o carte dintr-o anumită categorie. De ce? Pentru că am vrut să ne oferim un pic de structură în listele de To read de pe Goodreads, dar și să continuăm să încurajăm cititorii să iasă din zona lor de confort literar. Așa că hai să încercăm și alte genuri decât cele cu care suntem obișnuiți deja.
Am ajuns în luna septembrie în care îți propunem să citești o carte clasică. Probabil gândul ți-a zburat la literatura clasică cu care am fost obișnuiți, dar venim spre tine cu o provocare: să citești o carte clasică SF, fantasy sau thriller, pe care noi credem orice cititor ar trebui să o încerce o dată în viață.
Carrie, de Stephen King, redă cea mai frumoasă și controversată perioadă a oricăruia dintre noi: adolescența. Carrie White, o fată timidă și retrasă, a fost ținta batjocoririlor colegilor de clasă dintotdeauna. Acasă o aștepta o mamă violentă care își justifică brutalitatea sub umbra fanatismului religios. Într-un moment de slăbiciune și disperare, Carrie descoperă o putere neimaginabilă: telekinezia. Din acest moment, adolescenta nu mai ezită să își ia revanșa pe oamenii care au chinuit-o în cele mai cumplite moduri.
Descoperă cartea în format audio aici și în format paperback aici.
Dune, de Frank Herbert, depășește granițele unei cărți science fiction, și e actualitate chiar și acum, după X ani după ce a apărut. Cartea se petrece în viitor, unde galaxia este condusă de un sistem feudal de Mari Case și care își împart puterea și dominația asupra planetelor. Arrakis, în schimb, este un loc nemaiîntâlnit: un deșert infinit, având o populație de care auzi doar în legende și de creaturi fantastice, gigantice, care produc mirodenia, un lucru esențial pentru navigatorii interstelari. Împăratul decide ca Atreides să se mute pe Arrakis și să conducă planeta, lucru care naște noi conflicte între cele două Mari Case rivale.
Descoperă cartea în format audio aici și în format paperback aici.
Deposedații, de Ursula K. Le Guin, redă povestea a două lumi gemene: Anarres și Urras, care fac parte din Tau Ceti și care au dezvoltat populații total opuse din punct de vedere politic. La fel ca și la Dune, se regăsesc aceleași teme principale: politica, ecologia și credințele fiecărei nații. Shevek, un reputat profesor de fizică de pe Anarres, călătorește către Urras pentru a vorbi cu oamenii de știință de acolo despre un aparat care poate facilita comunicarea interstelară. Interacțiunea cu oamenii de pe cealaltă planetă îl conving pe Shevek să-și schimbe concepțiile despre ei, dar și despre transformarea celor două lumi.
Picnic la marginea drumului, de Arkadi și Boris Strugațki, este romanul care a stat la baza unuia dintre cele mai discutate filme – „Călăuza” regizat de Andrei Tarkovsky, un clasic al cinematografiei, studiat în toate școlile de film. Romanul a fost și sursa de inspirație pentru jocul „Stalker”. Termenul de „stalker” desemnează pe parcursul cărții un personaj care se furișează într-o zonă în care se întâmplă lucruri miraculoase, unde legile fizicii nu mai funcționează și poți găsi diverse mașinării și dispozitive extraterestre. E un roman cu adevărat extraordinar care a inspirat foarte mulți autori, iar frații Strugațki sunt recunoscuți pretutindeni ca unii dintre cei mai importanți autori e literatură SF.
Descoperă cartea în format audio aici și în format paperback aici.
Misery, de Stephen King, este romanul care a dat viață fricilor tuturor scriitorilor lume. Paul Sheldon, un autor de succes, vrea să îngroape pentru totdeauna personajul principal al seriei sale. Deși este extraordinar de iubită, el dorește să-și lărgească orizontul creativ și o omoară pe Misery. Dar orice acțiune are și consecințe. După un accident cu mașină, acesta este salvat de Annie Wilkes, care este și cea mai înfocată fană a lui. În momentul în care Annie află că Misery nu o să mai fie în următoarele volume și că e „moartă”, iubirea și admirația față de Paul se transformă în ură și dispreț.
Descoperă cartea în format audio aici și în format paperback aici.
2001. Odiseea spațială, de Arthur C. Clarke este romanul consacrat al autorului „de aur”. Cartea abordează cu luciditate și clarviziune teme centrale pentru literatura SF, precum călătoriile spațiale și raportul dintre om și inteligența artificială. Este un must read pentru orice cititor care dorește să se pună la curent cu romanele clasice ale literaturii SF.
Descoperă cartea în format audio aici și în format paperback aici.
Lumii îi spuneau pădure, de Ursula K. Le Guin, este nuvela care redă cel mai bine o lume imaginară, în care reușește să arate o cale de întoarcere acasă indiferent de situație. Sub scriitura magistrală a autoarei, tema abordată este lupta unui popor asuprit împotriva celor care le-au îngrădit libertatea. Planeta Atshee locuia în liniște până când a fost invadată de yeomeni, care au început să distrugă în masă pădurile și să transforme sclavia într-o formă de conducere. Încercând să lupte pentru libertatea avută, realizează că orice vărsare de sânge este un drum fără întoarcere.
Shining, de Stephen King, te îmbracă în atmosfera unul hotel misterios și sinistru, în plină iarnă și izolare totală. De când ajunge la Overlook, Familia Torrance se confruntă cu tot felul de lucruri ciudate, plecând de la faptul că Danny, copilul lor, începe să vorbească singur, și până la Jack care este stăpânit de o furie neimaginabilă. Romanul a provocat imaginația tuturor cititorilor din lume, devenind un roman iconic pentru literatura horror.
Descoperă cartea în format audio aici și în format paperback aici.
Tu în ce univers ai ales să mergi luna aceasta?
Tweet