5 cărţi de citit lângă şemineu


Un fotoliu confortabil, o cană de ciocolată caldă pe măsuţa de lângă, un foc plăcut în şemineu şi o carte bună în mână. Cam aşa arată scenariul perfect de relaxare în această perioadă friguroasă. Şi pentru că e început de an v-am pregătit o promoţie specială, o ocazie să începeţi să construiţi raftul Nemira pentru 2017.

Cu atât de multe cărţi de ales, ne-am gândit să vă facem câteva recomandari de cărţi care se citesc numai bine în decorul descris la început.

Zgomotul timpului, de Julian Barnes

Trecem printr-o perioadă friguroasă, dar nimic nu se compară cu iarna rusească, iar Şostacovici a răzbit nu doar prin gerul specific, ci şi prin iarna figurativă.

Julian Barnes prezintă cu lumini și umbre destinul unui mare muzician, dar și drumul parcurs de Uniunea Sovietică, într-o strălucită explorare a sensului și a locului artei în societate. Este anul 1935 și tânărul compozitor Șostacovici se teme pentru viața sa, căci Stalin e brusc interesat de muzica lui. Artistul e sigur că va sfârși în Siberia și privește în urmă la propria viață. Totuși, are noroc și nu devine o victimă. Însă prețul e mare: capitularea în fața regimului.

Zgomotul timpului – o biografie ficțională – se concentrează pe viața compozitorului Dmitri Șostacovici, care se află în postura ingrată a celor mai mulți dintre intelectualii și artiștii din blocul sovietic: aceea de a colabora cu un regim opresiv sau de a fi o victimă a lui.

Umanii, de Matt Haig

Poate că subiectul acestei cărţi nu este legat de iarnă şi frig, dar este unul potrivit pentru o lectură profundă şi emoţională într-un fotoliu confortabil şi cu o cană de ciocolată caldă lângă.

Nicăieri nu-i că acasă. Sau poate…? Într-o noapte ploioasă de vineri, profesorul Andrew Martin e găsit fără haine pe străzile din Cambridge. După acest „incident“, nu se mai simte în apele lui. Îşi pierde pofta de mâncare. Nu mai înţelege ce rost are îmbrăcămintea. Până şi soţia şi fiul îi par respingători. Se simte pierdut în rândul unei specii necunoscute şi urăşte pe toată lumea de pe planetă, mai puţin pe Newton. Dar Newton e un câine… Cine este, de fapt, Andrew Martin? Ce l-a făcut să-şi schimbe complet părerea despre rasa umană?

Şaman, de Kim Stanley Robinson

SamanDacă e să luăm lecţii de supravieţuire şi mai ales cum să facem faţă iernii si frigului, atunci nu trebuie decât să ne uităm în trecut. Strămoşii noştri au pentru noi o mulţime de sfaturi şi lecţii de dat.

Scriitorul Kim Stanley Robinson a scris despre teraformare, despre istorii alternative, așa că un bildungsroman preistoric despre inițierea unui tânăr în misterele șamanismului ilustrează credința lui că a imagina trecutul și începuturile civilizației umane este la fel de captivant precum a imagina sau anticipa viitorul.

Thorn este șaman și le transmite înțelepciunea și poveștile sale celor care vor să-i calce pe urme. Heather este vindecătoare și reușește să-i țină împreună pe membrii grupului. Elga vine din altă lume și aduce schimbarea. Loon, următorul șaman, este hotărât să-și găsească propriul drum. Dar într-un univers atât de înșelător, drumul nu este niciodată ușor și nu se știe unde poate duce. E povestea palpitantă a unui drum spre maturitate, conducându-ne totodată într-o călătorie înfricoșătoare în timp, acum treizeci de mii de ani.

Cartea secretă a Fridei Kahlo, de F. G. Haghenbeck

Cartea Fridei Kahlo este mai mult o evadare din această perioadă friguroasă. O călătorie în timp şi spaţiu într-un Mexic călduros şi exotic.

Cartea Plantei de Mentă, un carnețel negru, s-a descoperit cândva printre obiectele personale ale Fridei Kahlo. Era o colecție de rețete culinare după care se pregăteau ofrandele cu ocazia Zilei Morților.

Inspirat de această mărturie emoționantă, F.G. Haghenbeck a început să reconstituie viața celebrei pictorițe. Biografie și ficțiune, poveste și istorie, Cartea secretă a Fridei Kahlo desenează destinul implacabil al unei artiste, al unei femei, al unui spirit tulburat.

Pământul lung, de Terry Pratchett şi Stephen Baxter

O altă carte care oferă evadare din cotidian este Pământul lung, un SF deosebit, care ne deschide ochii către o lume infinită, în care putem fi orice ne dorim. Anul acest va apărea şi continuarea.

Monica Jansson este chemată să investigheze incendiul în care a ars complet casa unui bizar om de ştiinţă (unii spun că ar fi nebun, alţii că ar fi periculos). La locul faptei descoperă un ciudat dispozitiv: o cutie plină cu fire, un comutator cu trei căi şi… un cartof. Acesta este prototipul unei invenţii care va schimba, o dată pentru totdeauna, felul în care omenirea vede lumea.

Omenirea încearcă din răsputeri să se extindă în univers, în spaţiu, dar dacă ar fi posibil să ne extindem fără să călătorim mii de ani lumină? Un singur pas în est sau vest şi te trezeşti pe un Pământ paralel. Joshua este unul dintre oamenii care s-a născut cu darul de a trece prin lumi fără ajutorul unui stepper. Când Lobsang, o inteligenţă artificială, îi propune să exploreze universurile paralele şi să descopere dacă există un capăt al lumii, Joshua se urcă în zeppelinul acestuia şi pleacă spre capătul Pământului lung.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *