5 cărţi SF care îţi vor crea dependenţă


Un iubitor de cărţi ştie ce înseamnă dependenţa de poveşti, de noi aventuri în care să exploreze lumi din viitor, planete exotice şi să întâlnească civilizaţii extraterestre. Şi ştim că voi, cititorii Nemira, aveţi nevoie de o doză zilnică de SF. Pentru a veni în ajutorul vostru, v-am pregătit o promoţie specială pe nemira.ro.

În continuare vă recomandăm 5 cărţi care vă vor da dependenţă de SF.

Spectrul lui Phlebas, de Iain M. Banks

Banks creează un univers căruia este imposibil să îi rezişti. Apare fascinaţia de a-ţi imagina cum e să fii agent special, să lucrezi cu IA-uri extrem de inteligente care controlează Cultura, dar şi întrebările care tind să apară când o civilizaţie super-avansată atacă lumi mult mai primitive. Poveştile lui Banks sunt fascinante şi pline de suspans, dar au şi întrebări filozofice ascunse.

Războiul bântuia întreaga galaxie. Miliarde de ființe au murit, miliarde îi vor cădea victimă. Planetele, lunile, chiar și stelele sunt amenințate de distrugere în orice clipă. Idiranii luptă pentru Credința lor. Cultura luptă pentru dreptul ei moral de a dăinui. Nu poate exista pace între cele două. Adânc în labirintul neștiut al „planetei morților“, Lumea lui Shar, se ascunde Mintea unei nave, una dintre inteligențele artificiale care conduc Cultura. Ambele tabere doresc să o găsească. Bora Horza Gobuchul, un Schimbător dotat cu abilitatea de a-și transforma corpul pentru a semăna cu alți indivizi, este angajat ca mercenar și spion în slujba idiranilor pentru a o recupera. Așa pornește o aventură incredibilă și una dintre cele mai inovative serii space opera ale timpului nostru.

Visează androizii oi electrice?, de Philip K. Dick

Philip K. Dick a scris 44 de romane şi 121 de povestiri, majoritatea science fiction şi este autorul de SF cu cele mai multe ecranizări. Visează androizii oi electrice?, romanul ecranizat de Ridley Scott în filmul Blade Runner, este o poveste postapocaliptică în care personajul central încearcă să afle ce înseamnă să fii om într-o lume plină de roboţi şi cu multă acţiune.

Milioane de ființe au pierit în războiul nuclear, specii întregi au dispărut și omenirea s-a făcut nevăzută. Unele companii s-au specializat în simulacre cu un grad ridicat de realism: cai, păsări, pisici și chiar… oameni? Androizii sunt atât de sofisticați, încât uneori e imposibil să-i deosebești, așa că guvernul îi interzice pe Pământ. Rick Deckard are misiunea de a-i descoperi pe cei falși. Numai că ei ripostează…

Jocul lui Ender, de Orson Scott Card

Într-o lume în care copiii sunt trimişi pe o staţie spaţială militară pentru a fi antrenaţi să lupte împotriva unor extratereştrii numiţi Gândaci, un tânăr băiat iese în evidenţă. Ender ar putea fi singura speranţă a omenirii în acest război. Romanul lui Orson Scott Card combină jocurile şi arta războiului, într-o poveste dură şi violentă despre maturizare, despre căutarea adevărului şi despre pace într-o galaxie răvăşită de război.

Pământul este atacat din nou. Gândacii extratereştri se încordează pentru o ultimă lovitură. Supravieţuirea rasei umane atârnă de descoperirea unui geniu militar care îi poate învinge o dată pentru totdeauna. Dar cine este el? Ender Wiggin. Geniu. Neîndurător. Viclean. Un maestru în strategie şi tactică. Şi un copil în acelaşi timp. Copilăria lui Ender se termină atunci când, recrutat de guvern pentru a fi antrenat în armată, ajunge în noua să casă: Şcoala de Luptă. Chiar şi între recruţi de elită, Ender se arată a fi un geniu între genii

Ready Player One, de Ernest ClineReady Player One

Jocurile şi SF-ul merg mână în mână. Romanul lui Ernest Cline va fi adaptat de Spielberg în 2018. Realitatea virtuală devine ceva comun şi ne deschide porţile către o lume cu posibilităţi infinte, în care putem să fim ce vrem şi să facem ce vrem, putem trăi în poveştile noastre preferate sau putem descoperi noi lumi, ne maivăzute până acum.

Scrisă cu pasiune de un gamer şi un geek adevărat, Ready Player One spune povestea lui Wade Watts, un tânăr gamer din anul 2044. La fel ca mulţi alţii, Wade evadează dintr-o realitate sumbră conectându-se zile întregi la OASIS, o utopie virtuală larg răspândită unde poţi să fii tot ce vrei tu să fii şi poţi trăi, iubi şi călători pe oricare din cele zeci de mii de planete care alcătuiesc lumea virtuală. Fondatorul OASIS, James Halliday, moare fără moştenitor şi promite să lase întreaga lui avere  celui care va reuşi să ajungă la capătul unei vânatori de comori din univers virtual. După mulţi ani de la provocarea lui Halliday, Wade este primul care reuşeşte să rezolve primul puzzle şi readuce în atenţia lumii vânătoarea.

Războiul bătrânilor, de John Scalzi

În ziua în care a împlinit 75 de ani, John Perry a făcut două lucruri. Mai întâi a vizitat mormântul soţiei, apoi s-a înrolat în armată. Vestea bună este că oamenii au cucerit în sfârşit stelele. Vestea proastă este că planetele potrivite pentru a fi locuite sunt puţine şi rasele de extratereştri cu care ne luptăm pentru ele sunt numeroase. Aşa că luptăm. Pentru a apăra Pământul şi pentru a cuceri noi teritorii în spaţiu. Departe de casă, războiul continuă de zeci de ani şi Forţele Coloniale de Apărare caută întotdeauna noi recruţi.

Toată lumea ştie că, atunci când ajungi la vârstă pensionării, te poţi înrola în FCA. Ei nu caută tineri, ci vor oameni cu toată experienţa şi cu toate cunoştinţele acumulate într-o viaţă. Odată înrolat, eşti luat de pe Pământ şi nu te mai poţi întoarce niciodată. Vei lupta doi ani pe front. Şi, dacă supravieţuieşti, eşti recompensat cu o casă a ta, pe una din planetele colonii greu câştigate. John Perry profită de ofertă şi pleacă la război, fără să aibă nici cea mai mică idee despre ce îl aşteaptă acolo. Pentru că adevărată luptă, la ani-lumină de casă, cât şi transformarea prin care va trece sunt mult mai grele şi mai ciudate decât orice şi-ar fi imaginat.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *