Toamna este în plină putere, iar ploile ne ţin în casă în această perioadă. Ştim că voi, cititorii Nemira, nu aveţi nici o problemă cu asta. O cană de ceai cald, un fotoliu confortabil şi o carte bună împiedică toamna să ne închidă în case, pentru căputem evada în lumi fantastice. Aşa că, săptămâna asta, v-am pregătit un Festival SF&F de toamnă pe nemira.ro.
În continuare vă propunem câteva cărţi care se potrivesc acestui anotimp.
Jocurile foamei, de Suzanne Collins
În această toamnă se împlineşte un an de la apariţia ultimului film din seria Jocurile Foamei. Un roman YA cu un succes răsunător, ce a dat startul unei francize cinematografice uriaşe, ambele greu de depăşit în popularitate.
Într-un viitor postapocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord se întinde naţiunea Panem. Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douăsprezece districte conduse cu o mână de fier, în fiecare an este organizat un concurs sadic şi sângeros – Jocurile Foamei. Douăzeci şi patru de adolescenţi sunt răpiţi de lângă familiile lor şi aruncaţi în lupta pe viaţă şi pe moarte, televizată în direct şi urmărită cu frenezie. Doar unul dintre ei se va întoarce acasă faimos, bogat şi… viu. Cine va câştiga cursa nebună pentru supravieţuire?
Şaman, de Kim Stanley Robinson
O poveste fascinantă despre viața unui trib din Epoca de gheață. O carte care ne pregăteşte pentru iarna care se apropie rapid.
Thorn este șaman și le transmite înțelepciunea și poveștile sale celor care vor să-i calce pe urme. Heather este vindecătoare și reușește să-i țină împreună pe membrii grupului. Elga vine din altă lume și aduce schimbarea. Loon, următorul șaman, este hotărât să-și găsească propriul drum. Dar într-un univers atât de înșelător, drumul nu este niciodată ușor și nu se știe unde poate duce… Kim Stanley Robinson a scris povestea palpitantă a unui drum spre maturitate, conducându-ne totodată într-o călătorie înfricoșătoare în timp, acum treizeci de mii de ani.
Regina Zăpezilor, de Joan D. Vinge
O altă carte care ne pregăteşte pentru venirea iernii. O minunată reinterpretare a basmului lui Hans Christian Andersen, Crăiasa Zăpezii, romanul lui Joan D. Vinge este un space opera, plin de mistere vechi de milenii, tehnologii fantastice şi antagonişti ce ameninţă lumea.
După 150 de ani de domnie, timpul Reginei Zăpezilor se apropie de sfârşit. În curând, poarta galactică ce leagă planeta Tiamat de alte lumi se va închide şi vremea Iernii se va termina odată cu venirea la putere a Verii. Dar nu este totul pierdut dacă planul lui Arianrhod, Regina Iernii cea coruptă şi veşnic tânără se va împlini. De cealaltă parte a lumii, Moon, unul dintre oamenii Verii, este prinsă în mrejele urzelilor Reginei şi va trebui să lupte cu toate forţele pentru a împiedica un viitor sumbru.
Furnicile, de Bernard Werber
Pentru că toamna ne pregătim proviziile pentru iarnă, avem de învăţat multe de la furnici. O poveste în care descoperim în paralel, viaţa furnicilor şi viaţa oamenilor şi toate asemănările dintre ele.
Romanul lui Werber este exemplul perfect pentru ce poate face imaginaţia. Chiar dacă noi nu am descoperit încă o modalitate de a comunica eficient cu alte specii de pe Pământ, asta nu înseamnă că ele nu au o organizare eficientă şi nu trăiesc într-un mod asemănător nouă. De ce nu ar putea furnicile să poarte conversaţii obişnuite, să facă descoperiri ştiinţifice sau să exploreze lumea din curiozitate? Sunt nobile, luptătoare, creative şi fascinante pentru oricine încearcă să le observe.
Sabia destinului, de
Avem nevoie şi de aventuri în această toamnă, aşa că vă propunem una pe măsură. Acest al doilea roman din seria Witcher, continuă să ne dezvăluie secretele lumii vânătorului de monştri. Combinând folclorul vestic cu cel estic, Sapkowski dă viaţă unui univers fantastic.
Aventurile lui Geralt îl poartă acum în ţinutul driadelor, apoi în căutarea unui dragon legendar şi a comorii sale şi în cele din urmă în descoperirea destinului şi a puterii pe care o are acesta asupra omului. Vrăjitori, polimorfi, pitici şi mercenari stau în calea vânătorului şi nu întotdeauna creaturile sunt monştrii de care trebuie să se teamă.
Tweet