5 librării de vis

Internetul ne aduce multe beneficii, cum ar fi uşurinţa cu care putem face cumpărături. Câteva click-uri şi a doua zi ai la uşă pachetul cu cărţile comandate. Şi, în fond, de ce să te deplasezi până în oraş, când ai la îndemână librăriile online cu zecile de reduceri şi oferte care de care mai tentante?

Totuşi, există câteva librării din care mulţi iubitori de lectură nici nu ar vrea să mai iasă. Iată câteva dintre ele:

1) Ce poţi face cu o biserică construită acum 800 de ani care nu mai este folosită? Olandezii s-au confruntat cu această problemă, iar răspunsul pe care l-au găsit a fost mai mult decât interesant: au decis să transforme locaşul de cult într-o librărie.

Considerată de mulţi cea mai frumoasă librărie din lume, Selexyz Dominicanen din Maastricht, Olanda a fost restaurată în 2006. Interiorul bisericii a fost reamenajat, folosindu-se mobilă modernă, minimalistă.

2) Cea mai mare librărie din America de Sud s-a ridicat din cenuşa unui teatru. În El Ateneo Grand Splendid s-au păstrat cortina roşie, balcoanele şi ornamentele care le decorează, dar s-a renunţat la scaune.

Acestea au fost înlocuite cu zeci de rafturi cu cărţi, scena este utilizată ca spaţiu pentru lectură, iar copiii se pot distra în spaţiile destinate lor, în timp ce părinţii beau o cafea şi răsfoiesc o carte.

3) Dacă poţi transforma o biserică şi un teatru în librării, de ce să nu faci acelaşi lucru şi cu o moară?

Aflată pe malul râului Sawmill din Massachusetts, Statele Unite ale Americii, moara-librărie are sloganul “Cărţi de care nu ai nevoie într-un loc pe care nu-l găseşti“.

Bookmill Montague este ideală pentru o lectură liniştită, fiind mică şi intimă.

4) În Daunt Books din Londra, cărţile stau pe rafturi lungi de stejar şi sunt aranjate după ţară, nu după autor. Are trei niveluri, iar cărţile sunt aranjate astfel: la etaj găseşti Marea Britanie şi Irlanda, la parter Europa, iar la subsol restul lumii.

5) Librăria Lello din Porto, Portugalia este considerată una dintre cele mai frumoase din lume. Şi pe bună dreptate! Faţadă decorată în stil neogotic, interior din lemn sculptat, plafon din vitralii, scări răsucite… ce poate fi mai frumos?

2 Commentarii

  1. andrei 16/03/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *