Povestea reală care a inspirat thrillerul Misterul ulmului, de Tana French

Tana French este un adevărat star al romanelor thriller și acum apare în imprintul Armada Misterul ulmului, o poveste fascinantă pornind de la un fapt adevărat, pe care scriitoarea l-a descoperit în ziare și reviste istorice.

Toby este un băiat fermecător care a tras lozul cel mare la muncă, așa că iese cu prietenii pentru a sărbători. Din păcate, întors acasă, dă peste doi necunoscuți care îl bat cu sălbăticie, lăsându-l aproape mort. Și astfel viața i se schimbă pentru totdeauna. Așa că se refugiază la reședința veche a familiei, să aibă grijă de bătrânul său unchi Hugo. Dar, când găsește un craniu în trunchiul unui ulm din grădină și declanșează o investigație, tânărul descoperă secrete care îi pun trecutul într-o lumină cu totul nouă.

https://nemira.ro/misterul-ulmului-tana-french

Iată povestea reală care a inspirat povestea din Misterul ulmului, rezolvată ficțional într-un mod extrem de original și de antrenant de Tana French.

La mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial, 4 băieți au mers în pădurea Hagley în căutare de ouă de păsări, o preocupare obișnuită pentru tinerii de atunci. Dar nu se așteptau să găsească un craniu uman ascuns în trunchiul gol al unui ulm. Poliția a găsit ulterior un întreg schelet, lipsea doar mâna stângă, îngropată puțin mai departe. Examenul patologic spune că era scheletul unei femei moarte de aproape 18 luni, cu diferite semne distinctive la bărbie, ceea ce îi va ajuta să o identifice rapid.

Dar nici un dentist din țară nu a putut da vreun indiciu, și atunci lucrurile au luat o turnură sinistră. Respectata antropoloagă Margaret Murray a arătat că existau toate semnele unei execuții în cadrul unui ritual de magie neagră, pentru că se credea că un cadavru ascuns într-un trunchi de copac nu ar putea să-și bântuie criminalul.
Și apoi au început să apară niște grafittiuri ciudate prin toată Anglia: Cine a băgat-o pe Bella în ulm? Au apărut mai întâi în Birmingham, apoi prin West Midlands. Poliția nu a reușit să mai obțină nicio pistă viabilă, dar aceste mesaje au continuat să apară mai multe decenii la rând.


În anii 50, s-a ivit o nouă pistă posibilă: ca femeia să fi fost agent Mi5, odată ce deschiderea registrelor a arătat că în zona ulmului existase o rețea de spioni germani. Unul dintre aceștia avea o fotografie cu îndrăgita actriță Clara Bauerle. Se crede că aceasta a lucrat ca spion și ar fi fost parașutată în zonă cam în perioada de când datează cadavrul din ulm. În arhive nu se precizează care i-a fost soarta.
Din păcate, nici până azi nu se știe cine a fost femeia găsită în ulm, cu atât mai puțin cum și de ce a murit. Ultimul grafitti cu Cine a băgat-o pe Bella în ulm a apărut în 1999.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *