50 de ani de la asasinarea lui JFK – 11.22.63

jfkPe 22 noiembrie s-au împlinit 50 de ani de la asasinarea celui de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii, John F. Kennedy, JFK sau “Jack Kennedy”. În anul 1963, stindardul liberalismului American a dispărut într-un moment tragic, JFK fiind împușcat în orașul Dallas, statul Texas. Acesta tocmai realiza un tur al orașului într-o mașină decapotabilă alături de soția sa Jacqueline și de guvernatorul statului Texas de atunci, John Bowden Connally, Jr (rănit la rândul său) și soția acestuia.

 22 noiembrie 1963. Ziua care a schimbat lumea. JFK a fost asasinat.

Câți americani ar schimba trecutul, dacă ar avea ocazia?

Oare ar fi o alegere bună?

Celebrul scriitor Stepken King a scris unul dintre cele mai bune romane ale sale, JFK 11.22.63, unde asistăm la încercarea de a împiedica asasinarea lui JFK prin călătoria în timp.

”Epping alias George – divorţat de curând de o soţie alcoolică, profesor de engleză pentru adulţii care vor să obţină o diplomă de finalizare a studiilor liceale – este convins de către prietenul sau, Al Templeton, să se întoarcă în trecut şi să impiedice asasinarea preşedintelui J.F. Kennedy. Însă George nu poate să se întoarcă în trecut şi să schimbe cursul istoriei fara a interveni şi într-o chestiune legată de un prieten foarte bun. După cum se dovedeşte, trecutul e „încăpăţânat şi viclean” şi opune rezistenţă la schimbare, dar poate fi totuşi schimbat. Acestă primă modificare a trecutului ar putea avea un efect neaşteptat asupra misiunii sale principale de salvare, însă el încă nu ştie aceste lucru cu toate că ia în calcul varianta aceasta la începutul misiunii.

Cu ajutorul notitelor oferite de Al Templeton, care încercase să schimbe trecutul la randul său însă a eşuat, iar acum este pe moarte din cauza unui cancer la plămâni, George se întoarce în anul 1958, singurul în care îl transporta „vizuina de iepure” descoperită în magazia lui Al. De aici şi până în 1963, George are timp să se documenteze, să se obişnuiască cu America anilor 50-60 şi să îşi plănuiască strategia. Însă in tot acest timp trebuie să mai şi trăiască, aşa că începe o viata normală în Jodie, unde fară a intenţiona să schimbe trecutul, influentează destinele câtorva oameni în mod esenţial. Şi pentru că vorbim de Stephen King, regele suspansului şi-al groazei, binenţeles că pe lângă toate aceste amănunte mai trebuie să îşi facă simţită prezenţa şi elementul de teroare, apropiindu-se aproape imperceptibil, dand semnale subtile, pana ce, brusc, totul o ia razna.” (bookblog.ro)

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *