Overlorzii la Clubul de lectură Nemira

2013-12-16 20.23.38

Ultima întâlnire a Clubului de lectură Nemira pe anul 2013 s-a desfăşurat sub semnul science fiction-ului, cartea aleasă spre dezbatere fiind Sfârşitul copilăriei de Arthur C. Clarke, roman publicat în 1953 şi considerat a fi „unul dintre cele mai bune şi mai îndrăzneţe romane SF din toate timpurile” (SF Reviews).

Cartea prezintă o invazie pacifistă a pământului de către o rasă extraterestră ce transformă planeta într-o utopie. De-a lungul anilor, această utopie a fost considerată o expresie a pierderii individualităţii şi o afirmare codată a unei identităţi colective. Sfârşitul copilăriei invită cititorul la un exerciţiu de imaginaţie cu totul special. În povestea lui Clarke, relaţia dintre om şi cosmos nu este una de dominaţie. Fiinţa umană evoluează sau, mai bine spus, transcende într-un univers mistic. Această relaţie a fost intens dezbătută de cei 22 de participanţi care au căutat explicaţii pentru multele mistere din cartea lui Clarke. Un punct intens al discuţiei l-a reprezentat identitatea Supraminţii, entitatea ce pare a guverna Overlorzii, care, la rândul lor, părea că şi ei guvernau iniţial oamenii. Teorii peste teorii au fost aduse în mijlocul dezbaterii pentru a limpezi intriga – de la interpretări teologice, până la inteligenţa sistemelor complexe (şi evident că teoria cuantică nu putea lipsi).

Pe lângă ideile excepţionale şi chiar cutremurătoare ale cărţii, cititorii prezenţi la Club au salutat execuţia inteligentă a romanului, ce porneşte pe cât se poate de familiar, dar continuă pe cât se poate de neobişnuit. Nenumărate schimbări de situaţie fac din Sfârşitul copilăriei un adevărat “roller-coaster”, precum a zis una dintre participante. Concluzia a fost că romanul lui Arthur C. Clarke, caracteristic şi neobişnuit pentru genul SF deopotrivă, este absolut de recomandat oricărui cititor care doreşte nu doar să se apropie de tainele genului, ci şi să îşi pună întrebarea: Ce înseamnă să fii om?

Următoarea întâlnire a Clubului de lectură Nemira va avea loc în data de 27 ianuarie 2014, în mansarda librăriei Cărtureşti Verona, de la ora 19.00. Cartea aleasă de membrii Clubului este de data aceasta Fata modificată, de Paolo Bacigalupi, roman câştigător al premiilor Nebula, Hugo, Locus, Compton Crook, Seiun, John W. Campbell Memorial şi Kurd-Laßwitz.

Vă aşteptăm cu drag!

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *