Luna august este deseori luna vacanţelor şi a concediilor. Călătorim, vizităm, ne odihnim sau explorăm, dar ne şi relaxăm, iar cel mai bun mod de relaxare este lectura. Cu această ocazie v-am pregătit o promoţie de vară pe nemira.ro. 300 de cărţi de vacanţă cu până la 75% reducere! Poate fi greu să alegi din atâtea titluri, aşa că venim în ajutorul vostru cu un pachet de cărţi de vacanţă de 50 de lei.
Sfârşitul Pământului, de Lucius Shepard
Pentru iubitorii de SF&F, antologia lui Shepard este o lectură perfectă, indiferent dacă decorul lecturii este o plajă însorită sau un munte ce spintecă cerul.
Viziuni gnostice, dimensiuni ascunse, salturi temporale, coborâri în iad, patrule-fantomă şi alte concepte din lumea pulp-ului sunt revitalizate într-o proză densă, cu dialoguri şi decoruri excepţionale. Volumul aminteşte de escapadele sumbre ale lui Conrad, de Zona crepusculară sau de Dosarele X.
Povestirile sunt diverse şi abordează genuri diferite. Sfârşitul pământului este o poveste în stilul deja cunoscut al lui Shepard, plină de mistere şi un joc mayaş care se transpune în existenţa de zi cu zi. Delta Sly Honey este un dark fantasy care se desfăşoară în timpul războiului din Vietnam. În drum spre Glory ne prezintă o călătorie cu trenul într-un stil horror, în timp ce Viaţa lui Buddha şi Exerciţiul de credinţă abordează teme precum misticismul şi psihologia.
Sora cea mică, de Raymond Chandler
Dacă vrei o lectură relaxantă de vară, nu poţi greşi alegând un roman de Chandler.
O chema Orfamay Quest şi venise tocmai din Manhattan, Kansas, în căutarea fratelui ei dispărut, Orrin. Sau cel puţin asta i-a spus lui Marlowe, oferindu-i, pentru privilegiul de a o ajuta, o brumă de douăzeci de dolari. Iar el era într-o dispoziţie caritabilă – deşi nu peste mult timp avea să regrete. Pentru că urmele lui Orrin îl vor conduce în lumea râvnitelor starlete de la Hollywood, a gangsterilor stilaţi, a poliţiştilor suspicioşi şi a cadavrelor cu spit de gheaţă înfipt în ceafă. Uneori, când necazul strigă după ajutor, e mai bine să te faci că nu-l auzi.
„Daca mă angajezi, mă angajezi pe mine. Exact aşa cum sunt. Dacă-ţi închipui că o să dai peste tipi bisericoşi în afacerea asta, eşti ţicnită. Ai nevoie de ajutor. Cum te cheamă şi care-i necazul?”
Monstrul. Antologie de povestiri trăsnite
Pentru o vacanţă mai amuzantă, vă recomandăm o antologie marca McSweeney.
Monstrul. Antologie de povestiri trăsnite se adresează tuturor tinerilor cu vârste cuprinse între 10 şi 100 de ani şi este o carte interzisă tuturor persoanelor fără umor!
Neil Gaiman, Jonathan Safran Foer, Nick Hornby şi alţi prozatori au intrat în joc şi au născocit poveşti de tot râsul, cu personaje pitoreşti şi întâmplări ce-ţi aduc aminte de cărţile copilăriei şi ale adolescenţei. Colecţia McSweeney’s aduce iar un volum ce creează dependenţă.
Telefoane la care răspund patrupede, oameni înfricoşaţi de moarte, gurmanzi care se delectează cu mâncăruri fantastice, cartiere visate în care au loc concursuri trăsnite, monştri fără nimic monstruos şi câte şi mai câte, în povestiri care ţin departe plictisul. Scriitorii s-au jucat pentru că şi cititorii să se poată juca. O explozie de fantezie, pentru o explozie de bucurie.
Privind în soare, de Julian Barnes
O demonstraţie năvalnică de imaginaţie, plină de spirit şi desăvârşita graţie despre imperiul naivităţii.
Ironic până la sublim, sensibil şi delicat, Barnes a creat un univers unic, un mod de a privi viaţa, întrebările, răspunsurile, sexul şi lipsa sexului – emblemă oricărui maestru al stilului. O adevărată călătorie în intimitatea metaforei cochet ascunse într-un suflet de femeie.
“Nu am o latură sentimentală. Sentimentalismul îmi inspiră suspiciune. Din experienţa mea, sentimentalismul şi cruzimea merg mână în mână. De bărbaţi trebuie să-ţi fie milă; să-ţi fie milă de ei şi să-i părăseşti. Femeile au fost educate să creadă că bărbaţii sunt răspunsul. Ei bine, nu sunt. Nu sunt nici măcar o simplă întrebare.” ne spune Julian Barnes despre această carte.
Imaginea soarelui răsărind de două ori, laitmotivul cărţii, care îi dă şi numele, este extraordinară, iar semnificaţiile momentului sunt la discreţia cititorului.
„Nu există curaj fără frică şi fără să recunoşti că frica există. Curajul bărbaţilor e diferit de al femeilor. Curajul bărbaţilor constă în a pleca în lume şi a fi la un pas de moarte. Curajul femeilor – sau cel puţin aşa zice toată lumea – constă în rezistenţă.”
Ghidul leneşului. Mic tratat pentru leneşi rafinaţi, de Tom Hodgkinson
Pentru cei dintre voi care chiar vor să lenevească în vacanţă, Ghidul leneșului vă arătă că și lenea e o artă și că îți trebuie rafinament chiar și atunci când stai degeaba.
Tom Hodgkinson continuă ceea ce a făcut mereu, adică editează reviste, scrie articole, dă petreceri şi vă sugerează să o luaţi cu binişorul într-o lume obsedată de muncă: „Am încercat să creez un soi de canon alcătuit din pasaje cu îndemn la lenevie şi pentru asta am explorat filozofia, literatura, poezia şi istoria ultimelor trei milenii. Dr. Johnson, Byron, Coleridge, Bertrand Russell, Oscar Wilde, Nietzsche, John Lennon, toţi aceşti practicanţi de seamă au stat la baza conceptului despre arta de a lenevi.“
Până la urmă, această carte ne vorbește despre libertatea de a ne trăi viața așa cum vrem – fără șefi, salarii, navetă, consumerism și îndatorare. Hodgkinson, ca și mulți alții înaintea sa, ne povestesc cum lenevia poate înseamna distracție, plăcere și bucurie!
Ultima carte din acest pachet este una pentru visători, pentru cititorii de SF&F şi pentru cei care cred într-un viitor mai bun. Bineînţeles, şi pentru cei care vor să îşi întregească colecţia Anticipaţia.
O culegere de poveşti SF&F, un dosar cu detalii despre scriitori şi oameni de ştiinţă, articol ştiinţific sau o ocazie de a afla cum cred diverse personalităţi că va arăta lumea noastră în viitor, Almanahul Anticipaţia este orice vreţi voi să fie. Loc de debut pentru prozatorii români, loc de promovare pentru autorii străini mai puţin cunoscuţi, un nume cunoscut în lumea SF-ului românesc de zeci de ani.
Tweet