7 ani de la moartea lui Luigi Giussani

Luigi Giussani (15 octombrie 1922 – 22 februarie 2005) a fost un preot catolic italian, născut într-un sat din apropiere de Milano, fondatorul mişcării catolice Comuniune şi Libertate.

Giussani intră în seminarul diecezan de foarte tânăr, apoi urmează şi cursurile Facultăţii de Teologie. Se specializeaza în studiul teologiei orientale, al teologiei protestante americane şi în aprofundarea motivaţiei raţionale a aderării la credinţă şi la Biserică.

Timp de zece ani, predă la un liceu din Milano, şi totodată începe să desfăşoare activităţi de studii şi de publicistică pentru a atrage atenţia asupra problemei educative.

Urmează să predea la catedra de Introducere în Teologie din cadrul Universităţii Catolice Sacro-Cuore din Milano, din 1964 până în 1990.

Este fondatorul mişcării catolice Comuniune şi Libertate, preşedinte al Diaconiei Centrale a Fraternităţii Comunione e Liberazione, asociaţie recunoscută de Consiliul Pontifical pentru Laici, conduce experienţa celor din Momores Domini, o asociaţie care reuneşte persoane care au făcut o alegere de consacrare lui Dumnezeu în virginitate şi este cunsultant al Congregaţiei pentru clerici şi al Consiliului Pontifical pentru Laici.

În 1983, a fost făcut Monsenior de către Ioan Paul al Doilea, cu titlul de Prelat de onoare al Sanctităţii Sale, iar în 1995 a primit Premiul naţional de cultură catolică.

A scris numeroase lucrări care au fost traduse în diferite limbi, printre care amintim De ce Biserica şi Eul, puterea, operele, apărute la editura Nemira.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *