John Scalzi este unul din cei mai de succes scriitori de SF din prezent, dovadă fiind contractul semnat în 2015 de 3,4 milioane de dolari semnat pentru 13 cărţi. Este unul din cei mai creativi, accesibili şi distractivi scriitori de SF, iar seria Războiul Bătrânilor tronează între cărţile sale. Seria combină acţiunea, răsturnările de situaţie, distracţia şi ideile SF. Chiar dacă sunt foarte populare, e foarte probabil că nu ştiţi totul despre aceste cărţi, poate doar dacă urmăriţi în mod curent blogul autorului – Whatever. În continuare, vă prezentăm 7 lucruri mai puţin ştiute despre seria Războiul Bătrânilor.
Inspiraţia a venit dintr-o dificultate profesională
În prezent, Scalzi este practic exemplul cel mai bun pentru situaţia „blogger de succes devenit scriitor”. În 1998 însă, nu exista blogul Wahtever, iar Scalzi lucra la America Onlne ca editor şi redactor. Aşa cum o spune el însuşi, era foarte mândru de jobul său şi a fost baza pentru identitatea sa de scriitor şi a fost un şoc când a fost concediat. A trebuit să reinvestească în cariera de scriitor şi să îşi adapteze stilul. Rezultatul imediat a fost Whatever, Sclazi fiind în continuare unul din cei mai de succes bloggeri care au pornit în perioada de început a bloggurilor. Dar schimbarea carierei sale l-a determinat, indirect, să se ocupe mai serios de ficţiune, ceea ce a dus la descoperirea Războiului bătrânilor de către un editor de la Tor Books şi apoi la nominalizarea la premiul Hugo.
E mai mult decât o serie de romane
E greu să descrii unele din romanele seriei. În timp ce Războiul bătrânilor, Brigăzile fantomă, Ultima colonie şi Povestea lui Zoe sunt romane, Divizia umană şi Sfârşitul tuturor lucrurilor sunt o serie de povestiri interconectate. Pe lângă ele, mai există trei povestiri care dezvoltă istoria: Întrebări pentru un soldat, Jurnalul Sagan şi După lovitura de stat. Chiar dacă nu sunt necesare pentru a înţelege povestea mare, povestirile adaugă şi alte dimenisiuni universului seriei.
Este un omagiu la Infanteria Stelară
Scalzi nu s-a sfiit să recunoască inspiraţia pentru cărţile sale, influenţa lui Heinlein fiind vizibilă. Nu e nevoie de multă imaginaţie pentru a observa cum este Războiul bătrânilor o readaptare a Infanteriei stelare, de la atracţia serviciului militar (cetăţenie la Heinlein, o nouă viaţă la Scalzi), la speciile extraterestre împotriva cărora luptă soldaţii. Dacă ai citit doar una din cele două cărţi, fă-ţi o favoarea şi citeşte-o şi pe cealaltă.
Seria e plină de referinţe
Referinţele merg mai departe de Heinlein. Scalzi este foarte isteţ şi cunoştinţele sale despre SF sunt vaste. Multe din numele din serie, de la personaje şi specii, la echipamente, sunt referinţe la alţi scriitori sau alte cărţi. Printre cele mai bune exemple sunt un recretu din prima carte, numit Gaiman, doi gamerani numiţ Stross şi Martin din Brigăzile fantomă, extratereştrii numiţi Finwe şi programul cunoscut ca Pastila albastră.
Una din continuări a fost scrisă ca o corecţie
Scalzi a recunoscut că inspiraţia pentru Povestea lui Zoe a venit din dorinţa de a rezolva câteva probleme ale poveştii din Ultima colonie. Ştia că finalul acelei cărţi putea fi considerat drept o şmecherie deus ex machina şi a observatcă unii cititori puneau întrebări despre nişte extratereştri numiţi „vârcolaci”, care au apărut puţin, apoi au dispărut. Povestea lui Zoe a fost scrisă tocmai pentru a corecta aceste probleme.
Cartea a apărut la TV
Deşi nu au fost adaptate niciodată, cartea fizică a apărut într-un episod din Stargate Universe. Scalzi a lucrat în postul de consultant creativ pentru serial şi, în primul sezon, unul din personaje citeşte cartea.
Romanele vor fi adaptate într-un serial TV
Totuşi, am putea avea parte de o adaptare TV. Războiul bătrânilor este o serie SF de succes, cu o bază dedicată de fani şi de mulţi ani este în plan un serial sau un film. În 2011 a fost plănuit un film, dar în ultimii ani, SyFy a încercat să facă un serial; seria ar trebui să împrumute numele şi anumite elemente din Brigăzile fantomă. Recent, Scalzi a anunţat că au gata un scenariu, dar continuă să lucreze la el. Dacă se continuă trendul, vom fi toţi bătrâni până vom ajunge să vedem serial, dar o vom face.
Articolul original pe Barnes & Nobles
Tweet
[…] curiozităţi despre seria Războiul Bătrânilor a lui John […]
A fost foarte captivanta cartea, atat primul cat si al doilea volum. Limbajul amuzant, scenele SF si interactionarea personajelor, ne pregatesc pentru un univers nu prea prietenos, unde oricine si orice poate sa “ne” ucida. Foarte buna recenzia, incerc sa fac si eu recenzii la carti dar imi e cam greu fara sa nu dau prea multe spoilere. Puteti sa aruncati o privire la recenzia primelor doua volume pe blogul meu http://caliphsobeautyblog.com/ro/razboiul-batranilor-vol-1-vol-2-review-2/