Nu, nu este vorba de vreun actor. Este vorba despre Philip K. Dick. Poate numele nu ne evocă instant în memorie mare lucru, probabil și pentru că anul acesta s-au împlinit 30 de ani de la moartea scriitorului, iar publicul român este mult mai familiarizat cu autorii noi de SF, dar am să spun Blade Runner și Minority Report.
Acum mai vin de acasă. Când Hollywood-ul își dorește un thriller futurist, paranoid și violent, în care nimic nu e ceea ce pare, nu are altceva de făcut decât să caute printre lucrările acestui scriitor american care a schimbat pentru totdeauna literatura SF.
În 53 de ani, Dick a scris 112 povești SF și Fantasy și peste 30 de romane. Recunoscut ca un frecvent consumator de droguri psihedelice, asta nu l-a făcut mai puțin apreciat nu numai de contemporanii săi, ci chiar și de generațiile actuale care îl descoperă acum. Reputația sa este pe cât de fabuloasă, pe atât de controversată, iar în jurul ei s-au țesut povești mai mult sau mai puțin verosimile.
Se zice că undeva, în lume, cineva posedă capul unui robot. Nimic extrem de ciudat până aici. Un student a creat o versiune androidă a lui Dick în 2005 care îi semăna extraordinar și care putea purta conversații despre opera și ideologia scriitorului. Androidul a participat ca și exponent în campania de prezentare a filmului A Scanner Darkly, în cadrul Comic Con din San Diego. În iureșul evenimentelor, studentul a uitat din greșeală capul androidului într-un avion. Aparent nu a fost găsit nici în ziua de astăzi.
De ce m-am gândit eu să scriu despre un autor care a făcut furori la vremea lui dar care acum e cunoscut mai mult pentru adaptările cinematografice ale operelor sale? Pentru că mi-am adus aminte că ”Total Recall” este mai întâi un roman și apoi un film și mi s-a deschis apetitul pentru mai mult.
Editura Nemira le oferă cititorilor săi o colecție de autor Philip K. Dick, disponibilă în librării și în magazinul on-line. Mi-am propus să încep cu Furnica Electrică. După ce o termin, vă spun (aproape) tot despre ea.
Autor: Andreea Sterea
Tweet