92 de ani de la naşterea scriitorului Arthur Hailey

Născut în Luton, Anglia, pe 5 aprilie 1920, Arthur Hailey a început să scrie poezie şi nuvele încă din copilărie, dar a fost nevoit să renunţe la şcoală în adolescenţă deoarece familia lui nu-şi permitea să-i plăteasca studiile la colegiu.

Între 1939 şi 1947, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a servit ca pilot în cadrul Forţelor Aeriene Regale britanice, după care a emigrat în Canada, sperând să devină scriitor profesionist.

În timp ce lucra full-time scria de plăcere, dar, după succesul pe care l-a avut Flight into Danger, serialul canadian al cărui scenariu l-a scris, a decis să se dedice în totalitate scrisului.

După succesul bestsellerului Hotel, din 1965, s-a mutat în California, dar în 1969 a decis să se mute din nou, de data aceasta în Bahamas, pentru a nu mai plăti taxele foarte mari din Canada şi Statele Unite.

De obicei, când scria o carte, cercetăriile îi luau în jur de un an, apoi şase luni verifica notiţele pe care le-a luat, iar 18 luni dura scrierea propriu-zisă a cărţii.

Dacă vă întrebaţi de ce îi lua un an de zile să facă cercetări, vă dau două exemple: la vârsta de 67 de ani a urmărit luptători de gherilă în jungla peruviana pentru The Evening News (1990). Altă dată, a citit 27 despre industria hotelieră, pentru Hotel (1965).

Datorită documentării intense, romanele sale par foarte realiste pentru cititori. Totuşi, unii critici au fost de părere că aceasta se vrea a fi doar o deghizare a lipsei de talent literar.

În ultimii douăzeci şi şase de ani ai vieţii a locuit împreună cu soţia sa în Bahamas.

Printre romanele lui Hailey se numără bestsellerurile Hotel, Strong Medicine, Airport, In High Places, The Final Diagnosis, Detectivul sau Mânuitorii de bani.

Romanele sale au fost publicate în 39 de limbi şi majoritatea au stat la baza unor filme artistice sau a unor seriale de televiziune.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *