John Sandford (pseudonimul sub care John Roswell Camp este cunoscut lumii întregi ca autor de suspans) a împlinit pe data de 23 februarie vârsta de 69 de ani. Departe de a fi la vârsta pensionării, şi cu atât mai departe de a renunţa la prolifica sa carieră literară, autorul american nu încetează să îşi uimească şi să-şi şină în suspans publicul fidel: cel de-al 23-lea roman al seriei “Prada” va fi disponibil cititorilor începând cu luna mai a acestui an, volumul fiind probabil la această oră pre-comandat cu frenezie de toţi cei care, de-a lungul timpului, au devenit părtaşi la aventurile extraordinare ale lui Lucas Davenport, protagonistul seriei.
Cei care sunt familiarizaţi cu ampla operă a lui Sandford mai ştiu şi că acesta a oferit lumii întregi (iar aceasta nu este o exagerare, lucrările sale fiind traduse în mai toate limbile europene, dar şi în japoneză şi coreeană) alte câteva serii de succes, cum ar fi Virgil Flowers şi The Kidd, dar şi romane independente şi lucrări de non-ficţiune. Maestru al thriller-ului şi al suspansului, Sandford a fost recompensat în 2011 cu premiul Thriller Awards pentru romanul Bad Blood, cel de-al patrulea din seria poliţistă Virgil Flowers.
Dacă am fi Sandford şi am face o scurtă călătorie pe firul memoriei, ne-am da seama cu bucurie şi chiar mândrie, că am avut parte de o viaţă şi o carieră frumoase şi pline de succes. Un om cu un potenţial artistic desăvârşit, Sandford nu şi-a limitat pasiunile numai la scris, ci este şi pictor şi fotograf. Fotografiile sale au apărut în numeroase reviste şi publicaţii, atât în presa tipărită cât şi în mediul on-line.
Se spune despre el că nu îşi expune picturile în public, dar cu siguranţă, persoana lui este cunoscută în cele mai selecte cercuri ale artei, sportului şi culturii, mai ales pentru că una dintre preocupările care îi încântă viaţa este arheologia, fiind şi în prezent implicat într-un amplu proiect.
Revenind la literatura de suspans, acest maestru al thriller-ului impresionează publicul şi critica prin complexitatea intrigilor pe care le construieşte şi mai ales prin veridicitatea cu care îşi inzestrează personajele. Nelimitându-se numai la câteva arii ale literaturii de suspans, Sandford a explorat cu succes thriller-ul politic, teme ale policier-ului clasic sau elementele care definesc romanul de acţiune. Cărţile sale nu au rămas fără ecou nici în lumea filmului, două dintre romanele sale, Mind Prey şi Certain Prey fiind adaptate în pelicule pentru televiziune în 1999 şi respectiv în 2011.
Considerat printre marii clasici ai literaturii de suspans mondiale, fostul jurnalist, câştigător al Premiului Pulitzer în 1986, Sandford este nu numai autorul a numeroase best-seller-uri internaţionale, dar şi un om pentru care arta şi cultura reprezintă valori fundamentale ale vieţii.
Tweet