Sunt puţine colecţii la editura Nemira cu adevărat înspăimântătoare, în sensul pe care ni-l sugerează genul horror. Suspans însă, este una dintre ele, sau poate că mai potrivit ar fi să spunem singura. Iar asta în special prin scrierile maestrului acestui gen, Stephen King, dar fără a se limita la acesta. Un titlu precum Cartea ororilor, spre exemplu, este o lectură suficient de îngrozitoare încât să bage spaima până şi în cele mai temerare persoane. Asta ca să nu mai vorbim de Patricia Cornwell, cu a sa Carte a morţilor. Bine, dar de ce am deschis această discuţie ?, vă veţi întreba. Păi pentru că mecanismul psihologic al literaturii de groază răspunde unor nevoi umane pe care credem că titlurile colecţiei noastre le adresează cum nu se poate mai bine.
Iar o altă veste bună pentru amatorii de senzaţii literare tari, este că avem şi un autor român printre titlurile Suspans. Pe Andrei Călăraş, autorul lui Richter 8.9, un scriitor pe care trebuie să-l citiţi voi înşivă pentru a putea înţelege la ce nivel este, de fapt, acest gen de literatură în ţara noastră. Iar pentru a vă îndemna să faceţi acest lucru, enunţăm numai premisa cărţii, care este la fel de intrigantă pe cât de ameţitor este suspansul de care este capabil acest mare scriitor: Alexandru Don, pictor român strămutat la Paris, tocmai se află pe peronul unei staţii de metrou, gândindu-se să-și curme viața, când altcineva i-o ia înainte. Zdrențărosul cu privire hăituită strânge în mâini un pachet pe care, înainte să se arunce sub roțile garniturii de metrou, i-l întinde lui Alexandru. Pachetul conține o pictură, Arhimede meditând, opera unui artist aproape necunoscut, Domenico Fetti. Ce mesaj tainic ascunde acest tablou? De ce persoane influente par a fi dispuse să dea orice pentru a-l avea? De ce toți apropiații acelui zdrențăros (în fapt, un fost profesor universitar căzut în mizerie) mor rând pe rând?
Fireşte însă că acesta nu este decât unul dintre titlurile colecţiei Suspans, disponibile acum cu 40% reducere. Vă mai spunem doar atât: Raymond Chandler. Neil Gaiman. Pittacus Lore. Şi ne vedem pe nemira.ro!
Tweet