Recomandare: Cinci cărți pentru cititorii YA

Ne plac romanele şi seriile YA: distopiile cu eroine curajoase și puternice, basmele întunecate, în care magia este imprevizibilă şi, aparent, imposibil de controlat, competiţiile pe viaţă şi pe moarte, cu mize ce ne sfidează imaginaţia şi ne testează loialitatea.

Dar… ce cărți alegem când vrem să citim ceva diferit? Noi venim cu cinci recomandări!

5cartipentruYA_1200p628

 

Istoria naturală a dragonilor, de Marie Brennan

Comandă

marie-brennan—istoria-naturala-a-dragonilor_c1

 

Marie Brennan îmbină ştiinţa cu fantasticul, mitul cu realitatea. Ne poartă pe urmele Isabellei Trent, o protagonistă îndrăzneaţă şi încăpăţânată, ale cărei idealuri sunt privite cu scepticism şi neîncredere. De ce? Pentru că este tânără, dar, cel mai important, pentru că este femeie.

Îşi riscă viitorul şi credibilitatea „în numele curiozităţii ştiinţifice”, se luptă cu prejudecăţile societăţii şi descoperă dragostea unde se aşteaptă cel mai puţin. O aventură spectaculoasă, în care cititori vor călătorii pe aripile dragonilor, agăţându-se de fiecare mister, de fiecare capitol, temându-se de momentul în care romanul se va sfârşi.

 

Transformarea, de Justin Cronin

Comandă

justin-cronin—transformarea_vol1

 

Transformarea nu este un roman pe care doar îl citești. Îl savurezi, îl devorezi și îl trăiești. O poveste dark & twisted, cu un final ce îți va spulbera toate așteptările, alternând momentele emoționante cu surprize neplăcute. Poate că unii cititori vor considera că Justin Cronin a uitat sensul cuvântului „milă”, însă fiecare alegere a personajelor, fiecare moarte, sacrificiu sau trădare are o semnificație ce nu se rezumă la veșnica alegere între bine și rău. Uneori, pentru a-i apăra pe cei pe care îi iubești, pentru a le oferi puțină speranță, trebuie să îți încalci principiile și să devii altcineva, chiar altceva, indiferent de consecințe și de ura ce o să fie îndreptată asupra ta.

Se întâmplă repede. Treizeci și două de minute ca o lume să moară, alta să se nască.

 

Umanii, de Matt Haig

 Comandă

La Editura Nemi, tot de Matt Haig, au apărut romanele Un băiat numit Crăciun și Fetița care a salvat Crăciunul.

matt-haig—umanii—c1_1

O carte care te face să râzi și să plângi, în același timp, este atât un dar, cât și un blestem. Te lași distras de glume, de situațiile amuzante, până când protagonistul se întoarce împotriva ta și te întâmpină cu o palmă „usturătoare”. Atunci, râsul devine o povară, iar acțiunile sale nu mai au darul să te facă să zâmbești.

Matt Haig se folosește de tine. Te corupe, la un anumit nivel. Te câștigă de partea sa, te convinge să te relaxezi, să renunți la toate barierele de protecție clădite cu migală în jurul tău, după ani de studiu și de exerciții, pentru a-ți slăbi rezistența și pentru a-ți da lovitura finală, lăsându-te secătuit, nervos, trist și rușinat. Toate în același timp.

O scurtă avertizare: Spre finalul romanului, există un capitol greu de citit. Copleșitor. Un extraterestru, un „intrus”, dacă preferi să-l numești așa, ne oferă nouă, oamenilor, 97 de sfaturi, concluzii sau idei, un „rezumat” al șederii sale aici.

„27. Dacă e un apus, oprește-te și privește-l. Cunoașterea e finită. Mirarea este infinită.”

 

Aleasa dragonului, de Naomi Novik

Comandă

Naomi Novik

Autoarea celebrei serii Temeraire s-a întors în această primăvară la Editura Nemira, cu o poveste fantasy care îţi taie respiraţia, complexă, originală şi irezistibilă, alegerea perfectă pentru fanii basmelor Fraţilor Grimm. Novik ne oferă un roman inedit, cu numeroase întorsături de situaţie şi scene memorabile, precum şi două personaje fascinante, Agnieszka şi Dragonul, între care se înfiripă o legătură magică, ce captivează cititorul de la prima întâlnire până la ultima pagină. Roman câştigător al premiului Nebula în 2016.

 

Ready Player One, de Ernest Cline

Comandă

ernest-cline—ready-player-one—c1

Jocurile sunt un hobby, o pasiune, un stil de viaţă incitant, cu un potenţial imens, însă abia după ce vei citi Ready Player One vei înţelege cât de periculoasă şi imprevizibilă poate să fie ficţiunea, după ce te conectezi la SISAO, utopia virtuală unde poţi să fii orice sau oricine îţi doreşti.

În SISAO nu trebuie să îţi divulgi numele adevărat sau să vorbeşti despre cine eşti în realitate. Majoritatea utilizatorilor preferă să păstreze anonimatul şi se folosesc de creditele lor pentru a-şi schimba aspectul, astfel încât este perfect normal să vezi elfi cu cozi de dragon sau orci care te salută în drum spre şcoală. În SISAO… orice este posibil.

Avalanşa de informaţii furnizată de Ernest Cline poate să fie copleşitoare, în special pentru un cititor care nu este familiarizat cu perioada favorită a lui Halliday. Dar, nu uitați: Google vă este cel mai bun prieten!

„Textul a dispărut, înlocuit de un mesaj scurt de numai trei cuvinte. Mesajul acesta fusese înglobat în secvenţa de logare de către James Halliday însuşi, când programase SISAO, ca omagiu adus strămoşilor direcţi ai simulării, jocurile video operate cu monede din tinereţea sa. Aceste trei cuvinte erau ultimele pe care un utilizator SISAO le vedea înainte de a părăsi lumea reală şi a intra în cea virtuală:

READY PLAYER ONE”

Lecturi plăcute vă dorim!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *