Întotdeauna uiți ceva. Loțiunea de plajă, ochelarii de soare, șapca preferată, găletușa veche, cu mânerul rupt, de care cel mic nu vrea să se despartă sau mingea cumpărată în prima vacanță, pe care o aduci din instinct, poate-poate se va schimba ceva în această vară și veți juca volei pe plajă sau în apă. Aproape speri că o vei uita, undeva îngropată în nisip, pentru a câștiga puțin loc la întoarcere. Până la urmă, ai nevoie de spațiu pentru cărțile pe care plănuiești să ți le cumperi, nu?
O limonadă rece, cu gheață și mentă, un șezlong așezat la câțiva metri de mare, o umbrelă rătăcită și cartea pe care ai strecurat-o în geamantan, micul tău secret. Ești în vacanță, ți-ai uitat/închis telefonul, îți întinzi prosopul și te pregătești să te bucuri de o lectură de neuitat, însă ce carte ai ales? Ceva scurt și alert, poate un roman de suspans? Un volum de povestiri sau de poezii, recomandat de cel mai bun prieten? Sau te-ai decis să te îndepărtezi de plajă, de prieteni și de familie, și să te strecori între paginile unui fantasy original și captivant?
Atât de multe posibilități, atât de puțin timp. Dacă încă nu te-ai hotărât ce personaje te vor însoți în vacanță, am pregătit o listă cu recomandări pentru super-cititorii Nemira!
Bărbatul care n-a mai sunat: Cartea Verii este o poveste de dragoste sfâșietoare, umbrită de un secret întunecat – oricine a așteptat vreodată în zadar să sune telefonul și la capătul liniei să fie persoana iubită va citi romanul cu sufletul la gură! Alături de Sarah, vei încerca să deslușești misterul dispariției lui Eddie și să descoperi adevărul. Piesele de puzzle adunate pe parcursul lecturii, amintiri, regrete și secrete, vor duce la o dezvăluire șocantă și la un deznodământ neașteptat!
În plus, pentru că vrem să ai parte de experiența completă a unei povești de dragoste cum n-ai mai citit până acum, îți recomandăm și acest KIT de supraviețuire pentru emoții puternice! Poate că ar fi mai indicat să îți muți șezlongul într-un loc mai retras, ca să te bucuri în liniște de ciocolată lectură.
P.S: avem pregătit pentru tine și acest super-concurs pe contul nostru de Instagram. Trebuie doar să ne arăți unde citești tu cartea verii, iar noi îți dăm ceva în plus de citit.
Femeia din Orient Express: Cadoul perfect pentru fanii Agathei Christie! Glasul lui Hercule Poirot te însoțește într-o călătorie exotică, sursă de inspirație pentru viitoare romane și personaje. Prietenia dintre Agatha, Nancy și Katherine pornește de la o rețea complicată de secrete, dezvăluite în celebrul Orient Express și pe un sit arheolgoic. Autoarea Lindsay Jayne Ashford surprinde specificul fiecărui oraş vizitat, cultura, obiceiurile şi mâncărurile tradiţionale, iar în această atmosferă de basm, înconjurată de istorie, îmbătată de aroma condimentelor şi a frumuseţii de nedescris a Orientului Mijlociu, Agatha elucidează mistere și îl întâlneşte pe arheologul Max Mallowan. Ce ți-ai putea dori mai mult?
Scrisori din insula Guernsey: În ianuarie 1946, într-o Londra care abia iese din umbră celui de-Al Doilea Război Mondial, Juliet Ashton caută un subiect pentru noua ei carte. Cine s-ar fi gândit că îl va găsi în scrisoarea unui bărbat necunoscut, de pe insula Guernsey? Cei doi încep un fascinant schimb de scrisori despre lumea excentrică în care trăieşte bărbatul misterios.
Plin de mult umor şi căldură, romanul reprezintă o odă adusă cuvântului scris şi felului în care el apropie oamenii, numai bună de a fi citită în tihnă pe plajă.
Singura poveste: Dacă încă nu ai aflat, scriitorul britanic Julian Barnes, premiat cu Man Booker Prize, s-a întors în colecția Babel a Editurii Nemira cu Singura poveste, un roman despre regăsire și pierdere, despre fragilitatea primei iubiri și despre forța amintirilor, înșelătoare și surprinzătoare în egală măsură. Barnes te îndrumă în trecut, când abia descopereai semnificația cuvântului „iubire”, când judecai viața în alb și negru, când voiai să trăiești și să te îndrăgostești fără restricții, râvnind la o libertate pe care (încă) nu o meritai.
Acum, ai posibilitatea să călătorești într-o vară din anii ’60, undeva la sud de Londra, unde îi vei cunoaște pe Paul și Susan. Nu îi judeca și nu le critica alegerile. Savurează fiecare capitol, învață din greșelile lor și surprinde în povestea lui Barnes adevărul pe care până în acest moment l-ai respins: toate întâmplările, deciziile și ezitările tale te-au adus în acest moment, când devii conștient de cât de specială este o singură poveste – poate că nu este cea mai importantă sau înduioșătoare, poate că nu este prima la care te gândești în momente de răscruce, însă este cea care te definește ca persoană, la care nu poți să renunți și pe care mereu o vei purta cu tine.
Tribar: Andra Rotaru, poetă, fondator al revistei de literatură și multimedia Crevice, împărtășește cu tine o serie de poeme intitulată wrong connections. A pornit de la conceptul geometric al unui triunghi imposibil (tribar), ale cărui laturi nu se unesc, însă există ca formă: poemele creează o direcție a mișcărilor interne. Opera poetică a Andrei s-a dezvoltat sub influența unor întâlniri cu dansul și coregrafia modernă, iar poemele surprind gestica în mișcare. „Legăturile/connections” devin articulații sau structuri osoase articulate care „poartă” corpul.
În 2017, texte din Tribar au câștigat premiul revistei americane Asymptote Journal (traducere de Anca Roncea).
Fellside: După succesul înregistrat cu Fata cu toate darurile, M.R. Carey te tentează cu un thriller cu accente horror. Pășește într-o închisoare de maximă securitate pentru femei, situată într-un ținut mlăștinos din Yorkshire, unde o vei întâlni pe Jess Moulson, acuzată și condamnată pentru uciderea unui copil. La prima vedere, este inofensivă și instabilă: își dorește să moară, sperând că astfel nu se va mai simți vinovată, însă apariția lui Alex îi schimbă planurile.
Un scurt avertisment: deținutele din Fellside sunt periculoase și vor încerca să te corupă. De asemenea, dacă întâlnești fantome pe durata vizitelor tale, nu țipa și nu îi alerta pe gardieni. Nu sunt de partea ta. Nimeni nu este de partea ta în Fellside. Și nu vrei să creezi o scenă pe plajă, nu? Așteaptă până te întorci în camera de hotel.
Înainte de cădere: Un avion particular se prăbuşeşte în ocean după 16 minute de zbor. Unsprezece pasageri. Doi supravieţuitori. Atac terorist? Conspiraţie? Crimă? Sabotaj? Înscenare? Aceste cinci întrebări te vor bântui pe toată durata lecturii.
Poți să strecori semnul de carte între pagini, să privești câteva clipe marea și să te strecori în poveste; simți vibrațiile avionului, disperarea pasagerilor, valurile ce încearcă să îi înghită pe cei doi supraviețuitori. Ghidul tău în această călătorie este Scott Burroughs. Înainte de accident, a fost un bărbat cu dorinţe simple, uneori banale, care voia doar să se distreze şi să își trăiască viaţa, fără restricţii sau obligaţii. Îşi abandonase talentul, pensulele, sentimentele şi şevaletul. Acum, este erou şi victimă. Toţi vor să îi cunoască povestea: jurnalişti, politicieni, prieteni, familie. Însă tu trebuie să o afli înaintea lor. Ce căuta el la bordul avionului, alături de persoane bogate şi rafinate, nume celebre, cu rezonanță, figuri importante, capabile să destabilizeze economia unei ţări?
Rosé: Poți renunța la limonadă în favoarea unui vin sec, prietenos, de cursă lungă. Dacă romanele nu sunt pe lista ta de vacanță, îți recomandăm un volum sprințar și savuros, în care am strâns textele lui Marius Constantinescu, adunate de prin fel de fel de locuri și mixate strategic cu varietăți inedite! Rosé este o delicatesă literară: majoritatea textelor sunt guvernate de plăcere, de gusturi, senzații, amintiri, culori, texturi, vederi. Împarte volumul în „porții” și poartă-l mereu cu tine, recitește pasajele preferate și notează-ți ideile înainte ca soarele să apună, când buchetul își schimbă aroma, iar culorile devin înșelătoare. Iluzia este de scurtă durată, dar te pune pe gânduri. Așa cum o face și Marius Constantinescu.
Rebelul nisipurilor: Dacă tot te afli pe o plajă, ce ai spune de o fugă în deșertul Miraji? Acolo se află coșmaruri, creaturi înspăimântătoare, agile și periculoase. Legendele spun că își înfig dinții în piepturile bărbaților în timp ce dorm și se hrănesc cu frica lor până când sufletul le părăsește trupul. Coșmarurile se acund de lumina soarelui, dar, dacă vrei să le ucizi, vei avea nevoie de fier. Probabil nu era trecut pe lista pentru vacanță, însă Amani și Jin îți vor oferi o parte din resursele lor și te vor proteja dacă îi ajuți să scape de soldații Sultanului. Bineînțeles, după ce învingeți djinni și scăpați de metamorfici.
Pentru protecția ta, chiar dacă nu ai în plan să te bronzezi sau nu îți place atingerea razelor soarelui pe piele, renunță la umbrelă timp de câteva ore. Creaturile deșertului sunt periculoase și ne dorim ca toți cititorii să se întoarcă teferi din vacanță.
Tropicul șerpilor: În Istoria naturală a dragonilor, ai fost un cititor răpit, înșelat și mințit. Ți-ai îmbogățit cunoștințele despre dragoni, ai călătorit în munții Vystrana, unde locuitorii nu știau la ce subterfugii să mai apeleze pentru a scăpa de tine, iar acum, la trei ani distanță, accepți propunerea Isabellei Camherst de a vizita continentul Eriga, unde trăiește legendarul dragon de mlaștină. Evită șerpii de iarbă, braconierii, vânătorii de relicve și s-ar putea ca în următorul volum să întâlnești un dragon de apă.
Mai există o posibilitate: ia o pauză de la lectură și bucură-te de câteva momente de relaxare în apă, fără să îți imaginezi coada dragonului cum încearcă să îți agațe picioarele pentru a te trage în adânc. Hmm… nu, mai bine rămâi pe plajă, unde ești în siguranță. În Eriga trebuie să înfrunți și o căldură toropitoare, iar dacă alegi să rămâi acasă vei avea de înfruntat bârfele ce o au drept țintă pe Isabella: oare unde o va duce de data aceasta curiozitatea ei științifică?
Cum să oprești timpul: O poveste de dragoste care dăinuie peste secole între un bărbat pierdut în timp și o femeie care îl poate salva. O lecție despre zecile de vieți de care ai nevoie ca să înveți să trăiești cu adevărat. Nu poți să nu te întrebi dacă Matt Haig are 400 sau 39 de ani. Te atrage în poveste printr-o sinceritate debordantă, care te rănește. Perseverența tonului, ritmul aproape urgent al acțiunii, te conving că tu îl poți salva citind romanul. Devii prizonierul emaptiei și este aproape imposibil să te oprești, să îți ferești privirea – într-un final, cu o grație minunată, te eliberează.
Matt Haig are un mesaj, un adevăr obținut cu dificultate, pe care vrea să-l împărtășească fără să-l ascundă în spatele metaforelor. Cum să oprești timpul te întreabă ce ai face dacă ai putea să trăiești fără teamă. Romanul are potențialul de a îți face viața mai bună. Accepți provocarea autorului?
P.S.: Acum ai ocazia să îi (re)întâlnești pe William Shakespeare și pe F. Scott Fitzgerald!
Pentru că nu ne plac întreruperile și pauzele (dar ai dreptul la ele, nu ne înțelege greșit), am ales și câteva cărți pentru micii cititori, pentru situația în care se plictisesc să se joace în nisip, iar apa nu le mai oferă aventura mult râvnită!
Iepurașul Bella și Pisicuța Chloe pot avea grijă de copii în Pădurea Înrourată. La Deadul cu Dadii au început pregătirile pentru Ziua Sportului: păianjenii construiesc un trapez cu plasă din pânzele lor strălucitoare, licuricii delimitează un spațiu aerian pentru cursele de fluturi, gărgărițele și gândacii încep antrenamentul pentru cursa cu obstacole, lăcustele exersează pentru proba săriturii în înălțime, iar cărăbușii repetă dansul pentru ceremonia de premiere.
După festivitatea de premiere, Codiță se va juca toată ziua cu copiii pe plajă, apoi le va citi din seria Povești cu cățeluși, ilustrată de Eve Tharlet, și le va mărturisi care au fost temerile ei, fiind cea mai mică dintre pui, cum a devenit mai curajoasă și cum s-a împrietenit cu Iepurașul Matei.
Rămâne o singură problemă: cu ce carte îți începi vacanța?
Sperăm ca așa să-ți fie și ție vara, ca în fotografia de mai sus. Nu uita că dacă iei cu tine în vacanță o carte Nemira, posteaz-o pe Facebook/Instagram și folosește hashtag-urile #PlăcereaLecturii și #Decititsubsoare, ca să ne bucurăm și noi de ea! 🙂
Tweet